Me saame kogu kasvatuse, teadmised jms just oma perest. Mingi aeg tuleb ka enda pere loomise peale mõelda, kuid viimastel aastatel ei saa paljud pered enda perre lapsi lubada, kuna majanduslik seisund piirab võimalusi laste kasvatamisest. Kuidas mõjub see kõik inimkonnale ja rahvustele?

On öeldud, et kui pole perekondi, pole ka rahvust. Nii see paraku on. Kui inimesed ei soovi elada perekondades ning ei taheta saada lapsi, võib rahvus väga kiiresti välja surra. Rahvaarv hakkab tasapisi langema ja lõpptulemus on see, et pole enam piisavalt inimesi, et eksisteeriks rahvus. Riigi kultuur ja keel sureb välja ning maa, mis kunagi kuulus oma riigile, hakkab kuuluma immigrantidele, kes tõid endaga kaasa ka kombed ja keele. Minu isiklik arvamus on see, et kui perekonnad lagunevad, võib rahvus väga kiiresti välja surra.

Kunagi Noorte hääles avaldatud artikkel “Kuidas mõjutab teismelisi vanemate lahutus?” pani mind mõtlema selle teema üle. Just selliste olukordade pärast võime me kunagi oma rahvusest ilma jääda, sest niigi on Eesti elanike arv väga väike ja perede lagumine oleks suur negatiivne faktor.

Mitmed väiksemad rahvused on välja surnud. Rahvus, mis rääkis Latini keelt kadus, sest nende perekonnad lagunesid, keegi ei hoolitsenud laste eest ja väga vähe lapsi sündis juurde. 

Samasugune olukord on ka Eestis. Sündimus on Eestis üsna madal, suremus kõrge. Küll aga on see olukord hetkel parem, kuid siiski on see suur oht meie riigile, kus elab niigi kõigest 1,3 miljonit inimest. Alates 1990. aastast on Eesti rahvaarv pidevalt vähenenud ja seda nii ülekaaluka väljarände kui ka põlisrahvastiku ning sisserännanute negatiivse loomuliku iibe tõttu. Selle tulemusena on ka rahvuslik koosseis muutunud, mitte-eestlaste osatähtsus on langenud 33%-le kogurahvastikust (1989. a. oli nende osatähtsus 36%). Mitte keegi ei taha, et üks hetk hakkab palju immigrante meile sisse rändama ja oma keelt ning kultuuri Eestisse üle tooma. See on suur oht, kuid kõik on meie endi kätes!

Milliseid mõtteid ja emotsioone tekitab sinus Eesti rahvaarvu vähenemine ning oht, et üks päev võime jälle kaotada oma riigi?