Eestist osalesid haridus- ja teadusministeeriumi, töötukassa ja sihtasutuse Innove esindajad.

Võrgustiku liikmete hinnangul on koostöö Euroopa partneritega loonud värsket perspektiivi, teadvustanud sarnaseid väljakutseid ning rikastanud nende teadmisi siseriiklike küsimuste lahendamiseks. Osalejad rõhutasid vajadust jätkata liikmesriikide vahelist süsteemset koostööd Euroopa Komisjoni ning riikide haridus-, sotsiaal- ja tööhõivepoliitika eest vastutavate asutuste vahel.

21. sajandi oskused

Karjääri planeerimise oskused on üks osa 21. sajandi oskustest — selles ollakse praeguseks veendunud. Elu jooksul on vaja toime tulla mitmesuguste ülesannetega, sealhulgas sagenenud karjäärimuutustega. See aga nõuab väga häid karjääriplaneerimise oskusi.

Euroopa riigid on ühte meelt: just need oskused aitavad inimestel määrata kindlaks oma võimed, pädevused ja huvid; teha sisukaid õppimise ja tööga seotud otsuseid; ning planeerida oma isiklikku arengut kõigis valdkondades.

Edutegurite ja väljakutsete aruteludest joonistusid välja sarnased põhiteemad. Karjääriplaneerimise oskuste arendamisel peetakse oluliseks õpetajakoolitust, toetavat seadusandlust, keskendumist koolis hakkama saamisele, ühtset käsitlust kõigis haridusastmetes ja pärast kooli, sh terminoloogiat; oskuste hindamist, keskendumist tervikule ehk elukestvale vaatele (vastukaaluks õppekava kesksusele üldhariduses), õppekava sisule ja selle elluviimisele ning haridustöötajate, eriti koolijuhtide innustamisele.

Euroopa karjääriteenuste poliitika võrgustik on välja töötanud mitmeid materjale, mille eesmärk on aidata poliitikakujundajatel ja teistel sidusrühmadel vaadelda karjääriteenuste pakkumise olukorda oma riigis, tuginedes teiste Euroopa riikide kogemustele. Neist materjalidest leiab võtmeküsimusi, soovitusi ja häid praktikaid.

Ka eelmisel nädalal Jyväskyläs avaldati neli uut juhendmaterjali, mis peaks riikidele andma mõtteainet info- ja nõustamisteenuste arendamisel haridus- ja tööturusüsteemis.

Temaatilised webinarid ja materjalid on kättesaadavad kõigile huvilistele.

Soomlaste suursaavutus

Võrgustiku kohtumisele järgnes Soome haridus- ja kultuuriministeeriumi ning Soome tööhõive- ja majandusministeeriumi seminar, mis keskendus kahe ministeeriumi koostöös avatud uutele keskustele ning tehnoloogia kasutamise võimalustele inimeste toetamisel.

Soomlaste suursaavutus, sel sügisel avatud nn kokpit-nõustamiskeskused (soome k ohjaamo, inglise k one-stop guidance centre) toetavad kõiki alla 30-aastaseid elanikke. Need keskused ühendavad karjääriteenused koolides, karjäärinõustamise töötukassas, noortekeskuste töötoad, nõustamise töökohtadel, ametiühingutes ja vabatahtlikes organisatsioonides ning sotsiaalhoolduse ja tervishoiu teenused. Keskused tuginevad paljude organisatsioonide teadmistele, kogemustele ja teenustele, mõte on pakkuda noortele arusaadavat teenust ja vältida tegevuste dubleerimist. Järgmise sammuna on plaanis välja arendada e-teenused.

Neli uut juhendmaterjali rahvusvaheliselt võrgustikult:

  • „Karjääri planeerimise oskuste poliitika disainimine ja elluviimine”
  • „Karjääriteenuste kvaliteedi kindlustamine ja tõenduspõhisus”
  • „Karjääriteenuste poliitika ja süsteemide arendus”
  • „Euroopa karjääriteenuste poliitika võrgustiku tegevusaruanne 2007–2015”.

Jaga
Kommentaarid