Pulmad ja matused korda kümme?

Kella seitsme paiku reede õhtul Rakverre jõudes puges kõhtu tuttav ärevustunne ning ootusärevus, sest ees olid ootamas kaks päeva mõnusat festivalimelu. Toimumiskohaks oleva spordihalli hämarasse saali jõudes oli inimesi veel suhteliselt vähe, kuid kui Kosmikud lavalt välja hõigati, hakkas ruumi valguma rahvast ning tundus, et tollele bändile jagub fänne küllaga.

Siiski peab mainima, et millegi pärast tekkis kuskil bändi esinemise poole peal juba tunne, et kõik nende laulud põhinevad ühel ja samal helitaustal, ainult sõnad vahetuvad. Tahtmatult jäi mulje, et Kosmikud on lihtsalt oma lugu „Pulmad ning matused” kirjutanud erinevatele sõnadega ligi kümme korda.

Järgmisena võttis laval koha sisse eestimaine folk-metalit viljelev Tharapita, kelle ajal tekkis lava ette ka suurem punt aktiivselt karglevaid ning juukseid lehvitavaid noori. Juba üsna pikalt tegutsenud ansambel lubas ka peatset uut albumit ning mängis sellest isegi ühe verivärske loo.

Mees miniseelikus

Peale Tharapitat astus üles põhjanaabrite muusikakollektiiv To/Die/For. Vaatamata pretensioonikale nimele (tlk. Selle nimel surra), ei suutnud too bänd erilist muljet jätta. Laulja küll ponnistas nii kuis oskas, et panna publik endale kaasa elama, kuid siiski ei olnud tal juba kergelt väsinud rokkarite seas erilist menu.

Üheks festivali suurimaks üllatajaks võib lugeda esimese päeva viimast bändi No-Big-Silence. Seda küll mitte muusikalise poole pealt, vaid seepärast, et bändi meessoost liider Cram oli endale jalga tõmmanud musta miniseeliku. Too pisut ebatavaline riideese ei seganud teda siiski laval ringi hüplemast ning ka publikule ei näinud olevat erilisi pretensioone, kuni mees oma põhiülesande ehk laulmisega hakkama sai.

Peale No-Big-Silencit oli aga aeg nii kaugel, et kõik külastajad said asuda ennast välja puhkama järgmise rocki rohke päeva tarvis.

Ajaviiteks saab tutvuda põrguga

Kuna Green Christmas meelitab iga aasta Rakverre ligi kaks tuhat külastajat, oli selle puhul avatud ka linna peamine turismiatraktsioon Rakvere Ordulinnus, mis tavaliselt talveks oma uksed sulgeb. Linnuses sai teise päeva hommikul aega parajaks tehes nautida suurepärast vaadet ümbruskonnale või siis tutvuda mõne näitusega (a la Keskaegse inimese nägemus põrgust). Teise päeva spordihallis avas energilist nu-metalit viljelev Chainsaw, kes sai lava ette küll oma truud fännid, kuid varase kellaja tõttu jäi saalipõrand siiski suhteliselt hõredaks. Sellest on tegelikult kahju, sest Marjamaa bändi kohta näitas Chainsaw nii energilist lavashowd kui head helikvaliteeti.

Tipphetk Raunchy

Järgmisena astusid ülese suhteliselt sarnast power-rocki viljelevad Slide-fifty ning HND, kellede publikuks olid valdavalt õrnas eas kiljuvad neiud.

Neile järgnesid Hollandi Callenish Circle ning Valgevene punt TT-34, kes pakkusid mõnusat powerit ning nalju teemal neli tankisti ja koer. Siis asus publikut hullutama aga kodumaine pagan-metali lipulaev Metsatöll, kelle fännid hõivasid lavaesised kohad juba tund enne etteaste algust. Ka töllud ise olid heas tujus ning lugude pauside ajal jõudsid nad arutada ka näiteks selle üle, et tänavu võivad tõesti rohelised jõulud tulla.

Nagu ka festivali korraldustoimkond eelnevalt ennustas, oli Green Christmasi üks tipphetki teise päeva õhtu, mil lavale astus Taani metalbänd Raunchy. Ka varem Eestis esinenud bänd oli meeldivalt üllatunud publiku poolsest soojast vastuvõttust ning publik omakorda nautis Raunchy energilist esinemist.

Hüvasti, Rakvere!

Teise päeva ning kogu ürituse lõpetas laupäeva südaööl esinenud De/Vision, kes pakkus rõõmu eelkõige oma fännidele ning festivali viimasele bändile omaselt suutis too Saksamaa kollektiiv kokku meelitada ka kõige suurema rahvahulga. Kes seisis siis niisama ning nautis muusikaelamust, kes kargles entusiastlikult lava ees.

Kurva uudisena tuli aga teade, et festival plaanib Rakverest ära kolida — põhjuseks linnaisade soovimatus seda kultuuriüritust toetada. Uue toimumiskohana on juba kaalutud Tartut, kuid tegelikult pole ükski linn veel välistatud. Ka liigub üritus alates tulevast aastast jõuludele nädalakese lähemale, ehk siis Green Christmas 2007 saab toimuma juba tuleva aasta 21.-22. detsembril. Ning kuigi tulevase toimumiskoha suhtes pole korraldajatel veel täit kindlust, kinnitasid nad siiski, et toimumata ei jää üritus ka tuleval aastal mingil juhul.