Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi leiab, et stipendiumi määramisega tähtsustame piireületava õppimiskultuuri tähtsust, millel on läbi aegade olnud euroopalikus haridus- ja kultuuritraditsioonis oluline koht. „Eesti jaoks on väga oluline, et rahvusvahelistel konkursitel häid tulemusi näidanud andekatel gümnaasiumi lõpetanud noortel on võimalus omandada maailma tipptasemel haridust, mis annab neile laiema maailmatunnetuse ning kohustab neid saadud kogemusi Eesti hüvanguks kasutama. Neis ülikoolides õppinud noored avavad Eestile uusi uksi maailma tippteadusesse,” sõnas Ligi.

Tõnu Pekk, Noore õpetlase stipendiumiprogrammi esimees ütles, et esimese rahastuse leidmine edasi õppimiseks on tihtipeale kõige keerulisem. “Esimene ülikooliharidus määrab väga paljuski ära noore inimese karjääritee. Kui ta jätab raha puuduse tõttu oma unistuste ülikooli minemata, on seda väga raske hilisemas elus korvata,” sõnas Pekk. “Me tahame aidata noori üle esimesest takistusest maailma tippülikoolidesse saamisel. Senine kogemus ütleb, et edasised rahastused leiavad nad juba ise,” lisas Pekk.

Lisaks ettevõtjatele ja Eesti riigile panevad teist aastat stipendiumile õla alla ka eelmiste aastate stipendiaadid. Vilistlaste stipendiumi idee algataja, 2011. aasta stipendiaat Kert Pütsepp panustab stipendiumisse, sest tahab julgustada ja toetada andekaid noori, kes on võtnud eesmärgiks panna end proovile tiheda konkurentsiga välisülikoolides. “Ma usun, et Eesti noorte õppimine tugevates ülikoolides annab me ühiskonnale juurde uue mõõtme. Need teadmised, oskused, ideed ja väärtused toovad Eestisse juurde maailmatunnetust, mis on vajalik globaalses ühiskonnas hakkama saamiseks,” sõnas Pütsepp. Pütseppa sõnul oli temal stipendiumi finantsilise poole kõrval sama oluline ka tugev moraalne tugi toetajate ja varasemate stipendiaatide poolt, kes aitasid välisriiki ja ülikooli sisse elamisel.

Noore õpetlase stipendiumiga toetatakse 20 gümnaasiumi lõpetanud noort koolidest üle Eesti 4000 euroga, et aidata neil asuda õppima mainekates välismaa ülikoolides. Tänaseks on stipendiumiga õppima asunud 12 aasta jooksul 127 õpilast. Stipendiumi saanud noori oodatakse Eestisse tagasi. Stipendium antakse tudengile arusaamises, et omandatud tarkusi rakendatakse pärast õpingute lõppu Eesti hüvanguks, vastupidisel juhul käsitletakse stipendiumit laenuna.