Tegelikult on see tüsedus omaette probleem. Ühel hommikul räägiti “Terevisioonis “, et rasvumine on hetkel nagu kiiresti leviv epideemia, samuti hoiatas ülekaalulisuse eest David Byrne, endine EL tervise — ja tarbijakaitse volinik, teatades, et sellest võib saada 21. sajandi üks suurimaid terviseprobleeme.

Probleemi peamiste põhjustena nähakse toitumise ja elustiili muutumist. Spetsialistid ütlevad, et kõiges on süüdi valed toitumisharjumused ja vähene füüsiline aktiivsus. Tervise kontrollimata jätmisel võib ülekaalulisuse tulemus olla näiteks suhkruhaigus, südamehaigused, vähk jms.

Inimesed lähevad paksuks, kuna kogu toidust saadavat energia hulka ei kulutata ära. See on üks ja lihtsaim ülekaalulisuse põhjus.Kui sööd ära tavalise šokolaaditahvli, on vaja maiustustest saadud energia kulutamiseks kõndida üks tund või ujuda 20 minutit, vastasel korral ladestub see rasvana kehas. Tundub päris karm, eks? Osa probleemist aga peitubki just siin, kuna selline energia kulutamine nõuab inimeselt üsna palju.

Kuigi enamik inimestest teab, et peab sööma tasakaalustatud toitu, ei ole seda alati võimalik teha puuduliku informatsiooni tõttu. Toitudel olevad sildid on raskesti mõistetavad ja sageli juhtub ka seda, et ei ole lisatud toiteväärtust puudutavat infot.

Tegelikult on ju olemas tohutult palju alternatiive rämpstoidule, mis on samuti väga head. Näiteks võib karastusjookide asemel juua vett ja maiustused asendada puuviljadega. Samuti ei tohiks olla raske leida enda jaoks sobiv füüsiline tegevus, mida harrastada üks või koos sõpradega. Füüsiliselt aktiivne saab olla ka igapäevaste tegemiste käigus- kõnni rohkem jala, kasuta lifti asemel treppi ja tule bussi pealt paar peatust varem maha.

Ega Eesti noored ei taha ju ometi sellest Euroopa epideemiast osa võtta?! Mis kõige peamine, terves kehas terve vaim nagu on Carl Robert Jakobson öelnud.