2018. aastal käis Soomes koolitatud Rita Holm mitmetes Eesti lasteaedades seksuaalkasvatuse loenguid pidamas. Holmi loengud filmiti üles ning laeti hiljem internetti, kus see jõudis avalikkuse ette. Konservatiivsemad lapsevanemad ja sama meelt jagavad inimesed avaldasid Holmi käitumise osas pahameelt ning hakkasid teda anonüümsuse varjus pedofiiliks ja perverdiks sõimama.

2019. aasta juulis avaldas Delfi, et Rita Holm esitas teda laimanud ja tema au teotanud inimestele nõudekirja. Ühe kommentaari eest küsiti 1100 eurot valuraha. Holmi kaitsma asunud vandeadvokaat ütles juba siis, et nõudekirja saanute vastu ollakse valmis minema ka kohtusse.

Oma viga tunnistanutega üritatakse jõuda kokkuleppele kohtuväliselt. Kuid Sarv lisas, et vastu vaidlejatega ei lõppe asi kohtulahendusega. "Kõik kommenteerijad, kes vastu vaidlevad ja kellega läheb asi kohtusse, tuuakse hiljem ka avalikkuse ette, et ka teised saaksid teada, missuguste inimestega tegemist on," sõnas advokaat Robert Sarv eelmisel aastal Delfile.

Häälekalt Holmi vastu sõna tõstnuid leidub mitmeid EKRE toetajate seast ning seetõttu asus Facebooki kommuuni EKRE sõprade klubi liikmete seast nõudekirja saanutele nõu andma Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juuraharidusega juht Varro Vooglaid.

Nüüd, aasta hiljem, võtavad Robert Sarv ja Rita Holm ette kohtutee. Robert Sarv ütles, et üle kahekümne kohtuasja on aktiivsed ja kolm on lõppenud kompromissiga. Keskmiselt on pidanud Holmi sõimajad välja käima 3000 eurot.

"Hetkel on ka mitmed läbirääkimised pooleli, sest inimesed on aru saanud, et pole võimalik kellegi pedofiiliks jms sõimamist õigustada," sõnas Robert Sarv, kes on korduvalt rääkinud laimamise ja sõnavabaduse erinevustest.

Esmaspäeval toimuvadki Tartu Maakohtus esimesed selle juhtumi istungid. Kroonika teeb kohtuistungist ka ülekande, kus püütakse välja selgitada kommenteerijate õigustused ja põhjendused kedagi pedofiiliks nimetada.