Kuidas plastik keskkonnale mõjub?

Plastik on üsna vastupidav materjal ning laguneb seetõttu väga aeglaselt. Hinnanguliselt on 50ndatest aastatest visatud ära miljard tonni plastikut, mis laguneb sadu või isegi tuhandeid aastaid.

Ühelt poolt on plastik keskkonnale kahjulik just seetõttu, et see laguneb väikesteks tükikesteks, mikroplastikuks, ja mereloomad ajavad selle segamini planktoniga. Filmis Plastic Planet räägib merebioloog, et praegu on plastiku-planktoni suhe 6:1 plastiku kasuks. Nii et plastik on juba ammu toiduahela osa, ent asi pole ainult plastikus, vaid ka muudes mürgistes ainetes, mida see sisaldab.

Plastikosad on nagu svammid, mis imevad endasse polüklooritud bifenoole (jahutusvedelikud, kondentsõlide sisalduses), pestitsiide ehk putukatõrjet nagu DDT, herbitsiide ehk umbrohutõrjet jt.

Üks suurimaid rünnakuid keskkonnale on meeletu merede mürgitamine. Tavaline on, et plastik jõuab lõpuks merre ja rikub mereelu tasakaalu ning tervist. Viis maailmamerede suurimat hoovust, mis pöörlevad aeglaselt ja tekitavad nii WC-poti taolise keerise on täis inimesest järgi jäänud prügi. Üks suurimaid asub Vaikses ookeanis. Seal keerlevast prügist 90% on plastik. Selliseid prügikogunemisi kutsutakse prügisaarteks ja neid on rohkem kui üks.

Äripäev kirjutas paar aastat tagasi Prantsusmaa suurusest prügisaarest, mis on 30 meetrit sügav, hulbib Vaikses ookeanis ja sealt leidub limaseid plastsilte ja -tooteid suisa 50ndatest aastatest! Kujutate ette?!

Tekib küsimus, kas me saame selle vastu midagi teha? Otseloomulikult! Üks sammudest on kindlasti kilekoti väljavahetamine riidest koti vastu. Kuid see ei ole ju "moodne". Tallinna noored otsustasid seda muuta disainitud kottidega "Simple Bag", mis on lihtne, moodne ja veekindel.

Pidev kilekottide ostmine pole soodne rahakotile. See on veel üks põhjustest, miks eelistada "Simple Bag" kotti. Nii tekib võimalus kilekottidele kulutatud raha hoopis meelepärasemate asjade soetamiseks jätta.

Me loodame, et see artikkel täiendab teie teadmisi plastiku kahjulikkusest keskonnale ja aitab selle abil meie loodust.

Greenpeace'i lehel saab jälgida, kuidas praht liigub ookeanis. 

Simple Bag'i kohta leiab infot Facebookist!

Uuri lisaks SIIT!