Mõni loeb mu blogi selleks, et meelt lahutada. Mõni selleks, et tunneb mind ja soovib seda minu pära…

Mõni loeb mu blogi selleks, et meelt lahutada. Mõni selleks, et tunneb mind ja soovib seda minu pärast lugeda. Mõni aga selleks, et teda huvitab India, mina seejuures mängin väikest rolli.

Kuna mu elus hetkel peale suure igatsuse midagi ei juhtu, siis mõtlesin kirjutada vahelduseks seiklustele ja mõtetele mõned soovitused Indiasse tulekuks. Reisi eesmärke on mitmeid – mõni tuleb siia pikemaks ajaks (nagu meie), mõni aga vaid paariks nädalaks. Mina väga ei näe mõtet tulla siia kaheks-kolmeks nädalaks ning selle ajaga üritada näha nii palju kui võimalik. Nii ei tunne te hetkest eriti suurt mõnu, kuna olete pidevas liikumises ja liikumine siin maal ei ole just kõige mugavam ja meeldivam tegevus. Loomulikult on see asjakohane, kui tahate avastada ja näha võimalikult palju, et siis hiljem pikemaks ajaks tagasi tulla. Mina aga, saades Indias olla vaid kaks nädalat, oleksin vaid ühes-kahes kohas. Naudiksin .)

Esimene asi, mida peab siia tulekul tegema iga inimene, olenemata jäämise ajast, on vaktsiin. Hepatiit A peaks olema kindlasti kõigil tehtud. Arst soovitab kindlasti teha koos hepatiit B-ga, mis nüüd on 2in1 ehk siis ühes süstis kaks asja. See on kaks korda kallim ning seda peab ka natuke rohkemaid kordi tegema, kuid ju siis on asi seda väärt.

Asjad, mida siia kaasa võtta olenevad juba rohkem sellest, kauaks jääda soovita ja kus piirkonnas olla soovite. Kahjuks ei oska mina hetkel rääkida terve India eest, kuna olen põhimõtteliselt olnud vaid Goas. Ma ütleksin, et võiksite siia tulla tühja kohvriga (just kohvriga, mitte tühjade kätega, sest siit Eestisse kaasa võtta on nii palju!!). Kohapealt leiab kõike – alates villastest sokkidest, ravimitest, wc-paberist, hügieenilisest huulepulgast, kitarrikeeltest, näopuhastusvahenditest, patareidest kuni niidi ja nõelani välja. Riided on odavad, teenused on odavad, ainukesed asjad, mis on üsna okei hinnaga, on välismaised (nt Garnier) šampoonid ning wc-paber. Ahjaa, mahlad ning Nutella šokolaadikreem on ka päris kallid.

Kui te aga ei taha kõike siit osta, siis soovitan kotti panna villased sokid (mida minul on viimastel öödel väga vaja läinud, ööd läksid järsku külmaks). Soovitan kaasa võtta märgi salvrätikuid (suurepärased higise näo puhastamiseks ning käte pühkimiseks enne sööki). Minul näiteks higistab nägu kogu aeg ja sestap läheb mul kogu aeg vaja ka tavalisi salvrätikuid, millega higi pühkida.

Kõhuprobleemide vastu on meid aidanud söetabletid, peavalu vastu ükskõik, milline nõrka valu ära võttev rohi. Kui enesetunne on halb, oleme joonud äia soovitatud Upsarin-C’d, mis aitab ideaalselt. Ühed paarid pikki ja lühikesi riideid võiks ka olla, ülejäänud ostke kohapealt. Lisaks küünlaid ja tikke, kuna elekter kõigub palju (kuigi nii küünlaid kui tikke saab siit ka megaodavalt). Ja noh, 30 ruupiat wc-paberi eest on tegelikult üsna palju (arvestades üldist hinnataset), siis soovitan võtta ka 1-2 rulli paberit. Ei ole mõtet toppida kotti täis igast sodi, sest endal on keerulisem ning kohapealt saab tegelikult kõike. Ütleme nii, et meie tegime selle vea – liiga palju asju. Ahja, raamatuid ärge kaasa tassige! Kes vähegi inglise keelt oskab – siin on tuhandeid raamatuid 40-50 eesti krooni eest. Alates Dan Brownist, Paulo Coelhost kuni India reisiraamatuteni.

Kaks kätt taskus, vot nii võite tulla. India, see maa pakub kõike nii maastiku poolest, nii seikluste ja kogemuste poolest kui ka kaupade-teenuste poolest!