Kogu elu olen sellise suhtumise all kannatanud. Paari aasta eest sain vanemaks õeks. Sealt algas jutt, et mind pole üldse vaja ja ma olen halb ning peaksin juba ammu ise elama jne .(Ma käin gümnaasiumis.)

Ma tahaksingi ära minna aga pole kuhugi minna. Kodus olla ei taha, sest mu suur kohustus olla õdegi on piin ja ma näitan seda välja! Ma pean lapsega tegelema rohkem kui mu isa. Ma ei tea, kas saate minust aru, kuid ma olen paanikas ja ei soovi enam elada, sest mina olen alati halb ja muu rämps, keda keegi ei taha. NE., 18.

Dr Noormann: Elu teeb tihti väga keerulisi käike, mida pole hiljem võimalik kuidagi olematuks tunnistada. Sinu koduse olukorra klaarimiseks oleks vajad põhjalikumat teavet. Sinu vanemad mulle ju ei kirjutanud ja neid ma nõustada ei saa. Aga kui ka tõsiselt järele mõeldes oled tõesti veendunud, et sind ei tahetud kunagi ammu SAADA, siis omalt poolt saad olla selline, et nad pettuksid selles kunagises arvamises ja tahaksid, et sa oleksid neile OLEMAS praegu. Püüa olla neile hea kasvõi kättemaksuks – näete, millisest lapsest te olite kunagi valmis loobuma. 

Kui tigetsed, tülitsed või teed oma õekesega sama, mis ehk sinuga tehti, süveneb sinu vanemates eneseõiguslik veendumus – jah, olekski pidanud aborti tegema. Oma käitumisega õe suhtes kujundad ka temas kunagi tekkivat arusaama, et temagi polnud soovitud, vähemalt oma vanema õe poolt. Ta on sinu õde ja temaga saad luua hoopis teistsugused suhted, kui on sul kujunenud oma vanematega. Kui sul kunagi oma suhteid vanematega ka talutavaiks muuta ei õnnestu, on sul ju ikkagi õde, kes pole sinu konfliktses käitumises osaline, kuid kellele peaksid lähima sugulasena toetuda saama, või tuge pakkuma, kui olete suured. Otsi tuge hoolitsemises oma väikese õe eest ja püüa vähem näidata oma kättemaksuhimu vanematele.

Mineviku kallal õiendamine on vaenutsemine, oleviku kallal õiendamine on hädaldamine, tuleviku kallal õiendamine on nihilism. Minevikku muuta ei saa, olevikku saab olude kaudu parandada, tulevikku saab suhtumise kaudu kujundada. Püüa heades suhetes, eelkõige siis õega, luua ilusamat tulevikku, kui endal praegu olevikuna arvad nägevat.

Jaga
Kommentaarid