Tervis on terviklik, seda ei saa vaadata tükikaupa. Süda ja aju – need elundid, need pole meie. Tunded, mõtted ja käitumine – ka need ühekaupa pole meie. Kuid kõiki meie tükke kokku pannes saame siiski terviku. Kui kuhugi lööb valu, siis läheb ka tuju halvaks ning pinge all olles jääme pahatihti ka nohuseks, sest igaüks meist moodustab terviku ja meie tervis on terviklik. Valulikud mõtted peaksid meis kõigis lööma sama häirekella kui valud südames. Aga nii see tihti ei lähe, me kipume kohtlema oma vaimset tervist kui teisejärgulist või siis ei pööra sellele üldse tähelepanu.

Ühiskonna hoiakuid mingi probleemi suhtes on raske muuta ja kindlasti võtab see kaua aega. Aega, mida paljudel ei ole, sest minu probleem on siin just nüüd ja praegu. Abi aitab nii ajas kui ruumis lähemale tuua internet ja elektroonikaseadmed – arvutid, tahvlid, nutitelefonid. Internetis leiad abi ilma järjekorrata ja soovi korral anonüümselt. Saad häid nõuandeid ka eneseabivõtete kasutamiseks, et ennast ise aidata. Lisaks leiad heade spetsialistide kontakte, kui ise enda aitamisest ikkagi väheks kipub jääma. Aga internet pakub ju kõike nii palju – kuidas ma tean, mis on hea?

Esimene samm hea enesetunde heaks ja vaimse tervise probleemidele lahenduse leidmiseks on külastada veebiportaali enesetunne.ee. See hõlmab endas väga palju ülevaatlikku informatsiooni ja juhatab lugeja edasi teistele lahedatele veebilehtedele.
Juba pikka aega on töötanud anonüümne foorum "Sa ei ole üksi", kus probleemidest räägitakse avalikult ja omavahel arutades, nii leiab abiotsija ennast tihti ka abiandja rollist. Foorumi keskkonnas on kindlasti mugavam rääkida asjadest, mis muidu tekitaks ebameeldivust, ning samuti on kõigil lihtsam samastuda üksteisega.

Mõni probleem on aga selline mida ei taha ka anonüümselt avalikult teistele avada, siis selle jaoks ongi lahendus.net, kus igale sinu e-kirjale vastab psühholoogia haridust omandav noor. Psühholoogiaüliõpilaste algatusel valminud sait keskendub individuaalsele lähenemisele ja vabatahtlikke nõustajaid juhendavad kogenud spetsialistid.

Kõik probleemid pole alati nii hullud, et sa ei saaks nendega ise hakkama. Iga haigus algab kuskilt. Ka sina ise saad palju ära teha enda vaimse tervise heaks ja see ongi eneseabi. „Ära tee!“, „Deprest vabaks!“, „Tee nii!“ ja „Une monitor“ on neli äpp-i, mis on valminud just selleks, et sa aitaksid end ise enne, kui murest kasvab murekoorem.

Kui kõik ei suhtu vaimse tervise probleemidesse tõsiselt, ei tähenda see, et see ei oleks tõsine. Tea vaid seda, et abi on igal pool, igas vormis. Sul on vaja vaid teha esimene samm.