Delfi kogus taas kord kokku oma eksperdid ning andis neile joomiseks pudelite ja purkide kaupa selvehallides leiduvaid energiajooke ... kofeeiini, vitamiinide ning tauriiniga. Seekordset testi viisime läbi pisut teisiti kui meie tavalisi eksperimente. Tavaliselt istub meie ekspertide grupp ümber laua ning hindab vaatluse all olevaid tooteid grupiviisiliselt joviaalet vestlust arendades.

Energiajookide puhul hargneti aga indiviidideks ning sulguti koos testialuse tootega sisekaemusse. Iga ekspert sai ühe joogi ning instruktaaži juua, maitsta ja hinnata. Olulisim maitse ning lõhna kõrval oli aga hinnata energiajoogi mõju... mis on tunnike-kaks pärast joogi tarbimist muutunud, kas käed värisevad, kas väsimus on taandunud või on tekkinud tähelepanu hajumine. Või lendab ekspert lae all mööda toimetust ringi...

Olenemata individuaalsest testimisest hinnati jooke klassikalisel joomise ja nuusutamise meetodil. Hinnati jookide värvi, lõhna ning maitset. Panime selle kõik kirja ning avaldame poliitilise korrektsuse ning tagasihoidlikkuseta. Iga energiajoogi kommentaar on kirjutatud erineva eksperdi poolt koheselt empiirilise testi ajal ja järel. Puhas tulemus...

Energiajoogitesti valikusse sattusid üheksa erinevat energiajooki: Red Bull, Battery, Juissi, Effect, Arkta Energy, Starter, Hustler, Dynami:t, Burn.

Delfi energeetikute ekspertgruppi kuulusid Martin Hanson, Andres Putting, Kaia-Liisa Laht, Hille Tressum, Anna Elisabeth Vaher, Mariann Kaasik, Triinu Laan, Marit Oimet, Gunnar Leheste ja Merilin Kruuse.

Nii siis ... asume testima:

Dynami:t

Annan 3 punkti 10st. Esiteks, maitse on kergelt hapukas, jätab ebameeldiva järelmaitse suhu. Samuti on jook nii hirmus magus, et peale paari sõõmu tahab suu suhkrukogusest kinni kleepuda. Ehk ongi see meelega nii tehtud? Peale lonksu võtmist tekib kohe janu ja võtadki veel sama keelemärjukest. Jook eriti gaasiline ei ole, üle pudeli ääre vahutama ei hakka ja samuti on teda vähese gaasi tõttu kergem juua.

Looduses on mürgised taimed ja putukad erksat värvi, samuti see kriiskavkollane pudel. Hoiataks nagu ette, et sisu just suurepärane ei ole. Lõhnab üsna tavaliselt, isegi paremini, kui maitseb. Pool tundi pärast esimest lonksu hakkasid käed nõrgalt värisema ja mul isiklikult hakkas kõht valutama. Nii et ma hea meelega seda enam edasi ei jooks. Samuti ei pakuks ma sellist jooki lastele. Vend kunagi ostis ise poest pudeli sama jooki ja jooksis kodus ringi nagu energiajänes, siis läks vihaseks ja hakkas laamendama - muidu ta kunagi niimoodi ei käitu!

Tähelepanekuna ütlen veel seda, et kui veel tund tagasi oli mul tööga suur tuhin sees, siis enam ei taha üldse tööd teha, tähelepanu hajub kogu aeg kuskile ära

Red Bull

Jõin Red Bulli kella 12 ajal ja võin öelda, et see andis mulle energiat ja n-ö teotahet juurde küll. Kui enne istusin ja vingusin, et kõht on tühi ja motivatsiooni pole, siis natuke pärast joomist tuli tahe kõik ruttu valmis saada ja ära teha - jutukamaks muutusin ka. Samas ma olen alati väga jutukas, ei tea kas siin joogiga mingit seost on ...

Red Bull on maitselt mu lemmik energiajook sel ühel põhjusel, et ta ei ole liialt hapukas nagu paljud teised joogid. Samuti ei jäta suhu pärast ebameeldivat ja justkui kleepuvat järelmaitset. Ka lõhn pole liiga agressiivne - keemia küll, ent mitte ninna tungiv hapukas keemiakatse lõhn.

Paljud teised energiajoogid tekitavad hammastele ka selle n-ö magusa joogi katu, kuid Red Bulliga pole ma seda kunagi tähele pannud. Mõnus, mahe ja värskendav jook, minu meelest energiajookidest parim. Pisut kallis küll, kuid ma olen valmis kvaliteedi eest rohkem maksma.

Effect

Välimuselt mõjub energiajoogi pakend paljulubavalt. Disaini poolest jääb pakend riiulil silma küll. Värvuselt on jook kergelt kollakas. Gaasi on joogis vähe tunda, mis mulle väga meeldis. Lõhn on magus, samuti ka maitse. Konkreetset maitsebuketti välja tuua ei oska - ütleks, et ühtlaselt imal, samas mitte vastuhakkavalt.

Väga meeldis, et Effecti järelmaitse on küllaltki neutraalne. Keelele ei jää läägelt magusat järelmaitset, mis osade energiajookide puhul on tavaline.

Manustasin Effecti hilisel hommikupoolikul. Kahjuks pean aga tõdema, et mõju jääb lahjaks. Oodatud energialaeng on väike või siis puudub üldse. Pigem tekitab see minus kerget uimasust, kui annab energiat. Teistkordselt ma seda ei ostaks.

Burn

Suutsin juua ainult pool pudelit. Selgitan miks: jook on väga punane ning roosa vahuga, tundub, et on kõvasti värvainet lisatud. Lõhn on magus-hapu ja hästi tugev, nagu mõnel vanaaegsel kukekommil. Maitse on väga tugev ja hapu ning jätab kurku sellise kareda tunde, nagu oleks alkoholi joonud.

Pärast kaht esimest lonksu hakkas seest keerama. Umbes kümne minuti pärast hakkas mõjuma suruvalt maole. Järgmise kümne minuti jooksul läks süda pahaks ja hakkas sees keerama. Usun, et pärast pudeli tühjaks joomist puperdaks ka süda. Samas energiat tundub olevat. Tavapärane kohvivajadus puudub.

Juissi

Maitseb nagu magus morss, mis on poesiirupist tehtud. Lõhn on kergelt lääge, aga mitte eemalepeletav, meenutab natuke vaarikajooke. Energiajoogile omast pelutavat lõhna ei ole, rohkem ikka kunstlike magusainetega tembitud lastejoogi moodi. Esimeste lonksude järel tekkis korraks tunne, et pea hakkas valutama, aga see võis ka tööga seotud tunne olla. Süda hakkas küll natuke rohkem pekslema kui tavaliselt, aga seda ainult natuke aega.

Keset päeva energiajooki manustanuna ei saanud aru, et see eriti ergastanud oleks, võimalik, et õhtusel ajal oleks mõju tugevam olnud. Kui väga tahta, siis võis märgata kerget energiatulva, aga ka see oli lühiajaline. Mingeid järelmõjusid ei tuvastanud.

Starter

Värv tundus võrreldes mõne teise energiajoogiga täitsa hea, pruunikas nagu pakendil kirjas olev karamell ka arvata lubab. Lõhn - keemiat täis, natuke viskab mingit apteegirohu lõhna sisse. Maitse ise on suhkrune, järelmaitse aga hapukas, see hapukas mekk võiks aga juba varem sisse tulla.

Mingit huvitavat maitse-elamust otsida/oodata ei tasu. Kindlasti peab joomiseks olema korralikult maha jahutatud, muidu maitseb nagu apteegirohumaitseline suhkruvesi. Väga kleepuv. Gaas lahtub seest kiiresti ära, jätab joogi mittemidagiütlevaks.

Mõju: Duracelli-jänkuks just ei muuda, aga natuke abiks ikka on. Ühe pudeli tarbimine kindlasti minu meeli nõnda erguks ei tee, et see uinumist (ka vahetult enne magama minemist tarbituna) häiriks, suurem kogus võtaks ilmselt südame puperdama.

Kokkuvõttes: korralikult jahutatuna joodav, aga lemmik kindlasti mitte.

Arkta Energy

Maitse nagu ikka energialaksudel, suhu jäi veidi selline šampooni maitse - libe maitse, mis asendus imeliku suu kuivusega mõne aja pärast peale joomist. Nagu oleks toomingamarju söönud. Tahtsin kohe nagu tolmu suust puhuda.

Peavalu, mis mind oli hommikul murdnud kadus aga 10 minutit peale joogi tarbimist. Jalad tahtsid ise tänaval edasi minna, kannad läksid ümmargusemaks. Mõju kestis umbes tunnike, siis tekkis tunne, et tahaks veel..

Hustler

Töönädala lõppjärgus kulus üks karastav energiajook ära küll. Seda enam, et olen püüdnud end kohvist juba kolm nädalat võõrutada, edukalt kusjuures. Oma mäletamist mööda pole ma selle aja jooksul ka energijajooki puudutanud, mistõttu oli organismi muutusi selgelt tunda.

Põlv hakkas joogist närviliselt tonksutama ning keskendumisega olid kerged probleemid. Eelistanuksin sellises olukorras ärevusele iga kell väsimust. Varem pole energiajook muga midagi sellist teinud, aga võib-olla pole ma ka varem pidanud nendele nähtustele tähelepanu pöörama. Nii öelda „võõrutusravi” kohvist aitas ka kindlasti kaasa. Üldiselt haaran sellest õlekõrrest alati viimasel võimalusel, väga suur energiajoogisõber ma pole, kuigi maitse üle ei saa kurta.

Battery

Battery on purgil kirjutatu järgi energiajook vitamiinide, kofeiini ja tauriiniga. Kofeiinisisaldus
on pisut enam kui üks gramm purgi kohta.

Esimene rüübe tundus hea, võib-olla vahelduse mõttes, kuna ükski energiajook pole selle testija suhu aastaid jõudnud. Järelmaitse oli hapu, ilmselt sarnane mekk oleks iga energiajoogi puhul. Hapukas energiajoogimaitse püsis suus hirmus kaua, tekkis justkui miski kiht, mis enam lahti ei lasknud. Samas polnud joogi maitse nii tugev, et lõunasöögist üle oleks käinud ja selle kõrvale mitte sobinud. Pigem just hea lahendus, kuna toit vähendas joogi tekitatud kihti suus.

Erilist lõhna tarvitaja ise ei haistnud, kuid kõrvalistuja märkis mõni aeg pärast plekkpurgi avamist ja sellest toote
kulistamist, et joogil on siiski tugev spetsiifiline energiajoogi lõhn.

Energialaeng suures mahus jäi tulemata, kuna testija tarbis jooki mitme tunni jooksul. Teise suutäie järel hakkas tunduma, et energiasööstu asemel tekib peavalu. Kolmanda-neljanda lonksu järel peavalutunnet enam polnud, kuid suurt energiat siiski ka mitte.

Kui lõunast oli mitu tundi möödunud, sai testija aru, et hakkab väsima ja kulistas viimase kolmandiku heas usus enam-vähem järjest alla. Nõnda tegutsedes hakkas jällegi pea veidi tuikama; energia juurdevool oli, kuid suhteliselt tagasihoidlik. Enam kui pool tundi hiljem tundus, et jook annab oma parima, kuid peab organismi väsimusele pigem alla vanduma.

Täiesti võimalik, et jook andis jõudu, kuid hoidis tarbijat siis normaalse aktiivsuse tasemel ja ei lasknud sel suurt väheneda, mitte ei loonud hullu energiaelukat. Ühekorraga joomisel oleks see võinud vast juhtuda.