Enne tuleks aga kõik läbi mõelda, et oma otsuses kindel olla, muidu on pärast hingepiina ja kahetsust oi kui palju. Seega: siin on reas kümme tähtsat asja, millele sa peaksid seoses esimese vahekorraga mõtlema:

1. Usalda oma sisetunnet — küsi endalt, kas olukord tundub õige. Kui tunned, et sul hakkab ebameeldiv, valus või sa lihtsalt ei taha seksida, siis ütle seda kohe oma partnerile!

2. Tunne oma partnerit — mõtle järgi kui hästi sa tunned inimest, kellega tahad magada ning kas sa ikka kindlasti hoolid temast ja usaldad teda. Seks on ülim võimalik lähedus kahe inimese vahel, seega vali hoolega, kellega sa seda jagada tahad.

3. Tea, millega riskid — südamevalu, kahetsus, rasedus, suguhaigused ja HIV (AIDS) võivad sind tabada juba peale esimest vahekorda. Jutt, et esimesest korraks rasedaks jääda ei saa, on müüt. Saab küll.

4. Uuri välja, kuidas ennast kaitsta. Teismeliste jaoks on parim valik tavaliselt kondoomid, kuna pillid kaitsevad ainult raseduse, aga mitte suguhaiguste eest, pealegi on need kättesaadavad vaid arsti retseptiga. Kanna kondoomi alati kaasas ja tea, et rahakoti vahel vedeledes see sind ei kaitse — õpi seda ka kasutama!

5. Ole teadlik ohtudest, mis seksiga kaasnevad (suguhaigused, soovimatu rasedus). Mitte miski ei anna 100% garantiid halbade tagajärgede vastu — ainus täiesti kindel meetod probleemide vältimiseks on mitte seksida. See on aga väga äärmuslik variant ning vaevalt sa seda kasutad. Et ennast kaitsta, tee kindlasti vähemalt järgmist — seksi usaldusväärse partneriga ning kasuta kondoomi.

6. Ole kaine. Liiga sageli juhtub, et esimene seks leiab aset purjuspäi või narkouimas olles. Kuigi alkohol võib tunduda hea pingeleevendaja ja vaba meeleolu loojana, ära langeta nii tähtsat otsust nagu seda on süütuse kaotamine, purjus olles! Vastasel juhul võib juhtuda, et järgmisel hommikul ärkad heal juhul ebasümpaatse inimese kõrval, halvemal juhul aga ei mäletagi, kellega magasid.

7. Ära lase end „ära rääkida”. Jää endale kindlaks — kui sa ei taha seksida, ära seksi. Kui partner seepeale sind maha jätta ähvardab või lapsikuks nimetab, siis tea, et tal pole õigust sinult seksi nõuda ja kui ta seda teeb, näitab see tema hoolimatut suhtumist — kaalu, kas oled ikka koos õige inimesega. Ära seksi selleks, et näida täiskasvanulik või oma saavutustega sõprade ees uhkustada.

8. Kui sa ei suuda öelda „peenis”, „tupp” või „vahekord”, ilma seejuures naerma purskamata, on ilmselge, et sa pole veel valmis seksima.

9. Eesti seadused lubavad olla seksuaalvahekorras alates 14. eluaastast. Kui üks partneritest on noorem kui 14 aastane, on tegu ebaseaduslik.

10. Ja kõige tähtsam: esimene vahekord on asi, mida saad kogeda ainult korra elus, seega ära kiirusta ja tee see endale meeldivaks. Tagasiteed pole — kui sa oled oma süütuse kord kaotanud, on see läinud igaveseks! Ole kindel, et oled valmis sellest loobuma, sest juhul, kui esimene kord oli ebameeldiv, saad oma otsust hiljem ainult kahetseda, kuid mitte enam muuta. Ära seksi enne, kui oled täiesti kindel, et sa tõesti tahad seda teha.

Kui oled endas selgusele jõudnud, hoolitse, et sul oleks olemas usaldusväärne partner, privaatne koht ja paar kondoomi ning siis las käia!