Aastast aastasse on mai-juuni kuud, mil kerkib esile teistlaadi tööpuudus. Lisaks igapäevasele töötute määrale, tekib enne suve ning selle kestvuse ajal ka suur hulk noori, kes soovivad õpingutevaba perioodi kasutada (lisa)sissetuleku tekitamiseks. Pole mõtet lasta raisku kolme pikka - ning arvestades Eesti kliimat - tihtipeale sombust vaheajakuud. Enamike koolinoorte mõtted kisuvad koheselt tööturule, ning osadel juhtudel hilisemalt juba joomapidude ja uhkete rõivaste juurde.

Kõik pole ühtmoodi realistliku mõtlemise ning tegutsemisega. Kui palju on praegusel Maarjamaal neid, kes elavad igapäevaselt töötu abirahade ja sotsiaaltoetuste najal, mõtlemata sealjuures iseenda sissetulekuallika loomisele. Täiskasvanud inimene näeb võimalust elada ilma lillegi liigutamata oma elu ära. Ei jäta seda märkamata ka uudishimulik noor. Ei ole mõtet enda käsi mustaks määrida, kui on võimalik teiste najal elada.

Lapsevanemad poputavad ja hellitavad oma lapsi liigselt, hakates nende pilli järgi tantsima. Mõlgutades mõtteid aastakümnete võrra tagasi, kui külavaheteedel kulgesid, mitte ei kihutanud, päevinäinud moskvichid. Siin-seal võis kohata veel hobuvankreid, kuid mis oli kindel, tööpäevil olid inimesed ühiselt kolhoosipõldudel. Tehti suurt ja rasket tööd. Kuid põldudelt ei puudunud ka lapsed ja noored, keda õpetati juba maast madalast raske tööga asju välja teenima.
Raske töö ja vaevaga välja teenitu on läbi aegade olnud alati suurema väärtuse ning hinnaga. Igaüks ise teab, kui palju on vaja millegi nimel pingutada, kui selleks üldse vajadus on.

Tänapäeva reaalsus on suu lahti tegemine ning vanematelt ihaldatu koheselt saamine. Kurb tõdeda, kuid ühiskond on tõsiselt hukas, noortest rääkimata. Öeldakse „erand kinnitab reeglit“, mis peab igas valdkonnas täielikult paika.

Palju leidub neid noori, kes on valmis pingutama, higimull otsa ees? Siinkohal on raske eristada, kas tegemist on valdavalt majanduslikult vähekindlustatud perede või jõukast leibkonnast kasvandikega. Kõik saab alguse kodusest kasvatusest, mida ei määra sissetuleku suurus ega välimus. Kasinuse varjus võib peituda suur anne ning helge süda, mis täis suurt tegutsemisindu.

Väljakujunenud mõtlemismall paneb noort inimest tegutsema. Ole passijärgselt 13- või 31-aastane, mõistus on see, mis näitab tegude liiki ja läbimõtlemist. Ühiskonna suureks üllatuseks on juba 14-aastane noor valmis ette võtma ja täide saatma suuri tegusid. Selleks peab olema vaid tahtmine ja kirg tehtava vastu. Kas tõesti suudab 14- aastane pealinnapoiss Martin olla enda parema käe sõrmede võrra vanema sõbra jaoks eeskujuks?

Ole nagu Martin

Julgedes võtta riske ja jäädes samal ajal iseendaks, on kõik võimalik. Martin on 14-aastane Tallinna Reaalkooli noormees, kelle kireks ja ühtlasi ka hobideks on videmängud, filmindus ja fotograafia. Ta ei ole tavaline puberteedieas olev noormees, kes veedab kõik oma päevad mängides sõjamänge, filmides telefoniga pealinna pahupoolt või pildistades „Märgatud: TALLINNas“ Facebooki kommuuni tobedaid pilte. Ta on ehe näide sellest, et kui väga tahta, on võimalik kõik takistused, raskused ja välja kujunenud arusaamad seljatada.

Töö ei küsi vanust, kuid tööandja küll, olgu selleks palgaline või palgata töö. Olenemata sellest, et poisi väljalaskeaasta on 2002 aprill, teeb ta suuri tegusid. Esmapilgul tavalise blondipäise poisina paistev Martin on juba mitmeid aastaid loonud aluspinda oma tulevaseks eluks ja karjääriks. Viimase paari aastaga on ta lugematul arvul kordadel aidanud läbi viia ning ka ise korraldanud mitmeid erinevaid suuremaid ja väiksemaid võrgupidusid üle Eesti. Tegutsenud oma noorest east vaatamata mitmetes ettevõtetes veebihalduri ning E-spordi juhina.

Kogemuste ja oskuste omandamiseks KÜSI vähe, tegijana ANTAKSE vastavalt tehtule juba palju. Martin alustas oma raja käimist ja nime loomist väikestest sammudest ning sündmustest, tegutsedes nende juures vabatahtlikuna. Olles reaalse praktikaga omandanud teadmistele juurde ka kogemused, on ta asunud Eestit vallutama. Tänaseks päevaks on tema kaamerasilma läbi sündinud ka tasustatud tellimustööd ning poiss omandab aina kogemusi juurde. Märkimisväärne on see, et just see 14-aastane noormees teenib oma aastase taskuraha suuresti ise, kasutades oma oskuseid. Iga päevaga lisab ta oma kogemustepagasisse aina uusi töövõtteid ja -masinaid. Kõige värskem tööloom on taevavallutajana tuntud droon, mille käsitlemisega tuleb ta vägagi edukalt toime.
Droonivideod on märksa keerukamad, kuid võimaldavad lihtsa vaevaga maailma teise nurga alt näha. Kui ise ei näe, siis ei usugi, millega üks 14- aastane noormees võib hakkama saada. Tänu oma mitmekülgsele kogemustepagasile kohtab terase silmaga inimene Martinit juba käesoleval nädalavahetusel Tallinnas aset leidval ekstreemsporiüritusel „Simple Session 16“, kus tema käe all valmivad sündmuse aerovideod ja –fotod. Sellega siiski tema teod ei piirdu. Juba järgmisel nädalavahetusel asub Martin Eesti kõige suurema auhinnafondiga võrgupeol „TTÜ e-Sport Kevad 2016“ juhtima videotiimi. Vanust napib, kuid tegevust see-eest jagub kuhjaga.

Iga isik kui ainuindiviid otsustab kuidas soovib elus läbi lüüa. Alustades juba noorena laiseldes ning oma tahtmist näpuviibutusega saades, ei pruugita hiljem oma elu peale asudes toime tulla, muutudes kellegiks, kes vajab toetus- ja abirahasid, suutmaks kuidagi ära elada. Valides aga koheselt, vaatamata kõigest mis ümbritseb, entusiastina tulevikurajaja tee, on võimalused eduka elu ja karjääri loomiseks kordades suuremad. Juba noores eas tuleb igas tegevuses näha võimalust ning reaalset kasu, mis tihtipeale ei väljendu materjaalselt.

Uksed on lukust lahti, tuleb need vaid avada!