Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA juhataja Aet Maatee sõnul eelneb 2009. aasta laulu- ja tantsupeole varasemast rohkem eelproove, sest võrreldes eelmiste pidudega on tänavu registreerunute arv oluliselt suurem.

„Arvestades väga suurt registreerunute arvu ja selle peo kunstilist nägemust, tuli kokku planeerida 345 eelproovi. Näiteks 2007. aasta X noortepeo raames oli peo eel maakondlikke eelproove kokku 242,“ rääkis Maatee. Registreerunuid on varasemast rohkem nii tantsu- kui ka laulupeole.

Ettevalmistused 25. laulu- ja 18. tantsupeoks toimuvad kahes etapis. „Esimeses tantsitakse ette, parandatakse vigu ja ühtlustatakse, teises eelproovis aga selgub, millised kollektiivid saavad peole,“ ütles Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA tantsutoimetaja Kadri Tiis.

Tantsupeo maakondlikud eelproovid algasid eile Hiiumaal, toimuvad täna Haapsalus ja Märjamaal ning homme Pärnus ja Viljandis. Neljal nädalavahetusel toimuvad tantsupeo esimesed eelproovid lõppevad 8. veebruaril Tallinnas. Laulupeo maakondlikud eelproovid algavad 26. jaanuarist.

2.-5. juulini toimuva laulu- ja tantsupeo juhatab 2. juulil sisse pillipidu Tallinnas Raekoja platsil, sellele järgnevad kolm tantsupeo etendust „Meri“ ja kaks päeva kestev laulupidu. Tantsupeo idee autor on Henn Tiivel ja kunstiline juht Ülo Luht, laulupeo kunstiline juht on Ants Soots.