Tee – meeldiv ja kasulik lõõgastus

 (35)
Rotusch
Roheline tee:

Peale koristust töödeldakse lehti auruga, rullitakse seejärel kokku ja kuivatatakse siis. Nii säilivad tervislikud ained võimalikult kõrges kontsentratsioonis. Roheline tee sisaldab:

  • Fluoriidi, mis tugevdab hambavaapa ja ennetab seega kaariest
  • Mikroelemente (magneesium, tsink) ja rikkalikult vitamiine (B12, B6, C, E ja provitamiini A)
  • Bioaktiivseid aineid, mis eelkõige peaksid ennetama veresoonkonnahaigusi ning alandama vererõhku ja kolesteroolitaset
  • Katehhiini, mis aitab vältida vähki

  • Oluline on ka valmistamine: vesi tuleb lasta keema ja siis kahe-kolme minuti jooksul 65-75 kraadini jahutada. Tõmbamiseks 3 minutit.

    Must tee:

    Must tee pärineb samast taimest nagu roheline, aga vahe on selles, et musta tee lehed fermenteeritakse peale saagi koristust. Vastavalt kasvupiirkonnale on aroom erinev...
    - Darjeeling on näiteks pärit Himaalajast ja sel on õrn, lilleline aroom.
    - Assam-teel Põhja-Indiast on täiuslik, vürtsikas ja kerge linnasemaitse.
    - Ceyloni teed Sri Lankast maitsevad värskendavalt kihisevate ja kergelt tsitrusemaitselistena.

    Vesi tuleks jälle keema lasta ja kui sa tahad saada energiat, lase alati 3 minutit tõmmata, et teest eralduks kofeiin. Kui lased tõmmata kauem, hakkavad eralduma parkained, mis mõjuvad rahustavalt. Samuti on mustale teele lisaks tingimata vaja juua ka vett, sest nagu ka kohvi puhul, võtab kofeiin organismist ära vedeliku.

    Lapacho tee:

  • Brasiilia ja Argentiina vahelises vihmametsas kasvab lapachopuu. Selle koorest tehakse lapacho teed. Lapacho tähendab “elupuud” ja sisaldab:

  • Haruldasi mikroelemente nagu joodi, baariumi ja boori.
  • Peaks aitama mõningate haiguste vastu, kuigi kõik pole veel ametlikult tõestatud
  • Maitselt tihe ja mõrkjas
  • Valmistamine: ühe liitri vee kohta 1-2 triiki teelusikat teed. Keeva veega üle valada, lasta 5 minutit õrnal tulel keeda ja lõpuks lasta 15-20 minutit tõmmata. Valmis! Tõeline nauding nii külmalt kui soojalt.

    Rooibos tee:

    Lõuna-Aafrikast pärit rahvusjook saadakse mitte lehtedest, vaid rotbuschi okastest, mis kasvab vaid neemepiirkonnas asuvates mägedes. Peale okaste äralõikamist fermenteeruvad ja kuivavad okkad päikese käes.

    Rotbusch ei sisalda ei kofeiini ega ka parkaineid. See tee on kergesti seeditav, mõjub rahustavalt ja lõdvestavalt. Sisaldab:

  • Rauda, kaaliumi ja magneesiumi
  • Palju vitamiine ja bioaktiivseid aineid
  • Maitselt on ta lilleliselt värske ja kergelt magus
  • Valmistamine: kuuma veega üle valada ja 6 minutit tõmmata lasta. Tassi peale üks teelusikatäis teed.

    Ärge siis unustage, et peale mee ja sidruni on olemas ka näiteks koor ja rooibos teega koos maitseb imehästi puuviljamahl. Head nautimist!