Popkorn

Hambaarstide sõnul kurdavad paljud patsiendid, et valmimata tera hammustamisel murdus hammas. Lisaks jäävad popkorniosakesed sageli igemete ja hammaste vahele ning põhjustavad valu.

Kuivatatud puuviljad

Kuigi need on maitsvad ja sisaldavad rohkelt kiudaineid, siis mõjuvad need hammastele äärmiselt halvasti. Kuivatatud puuviljad sisaldavad suures koguses kontsentreeritud puuviljasuhkrut. Seetõttu on need tihti kleepuvad, jäävad hammastele kinni ja põhjustavad auke.

Magusad kohvijoogid

Kui soovid head kohvi, siis eelista tavalist, kuid mitte magusaid suhkruküllaseid kohvijooke, millesse on lisatud vahukoort, šokolaadi, siirupit ja kõike muud. Suur suhkrukogus kahjustab hambaid.

Seemned

Paljud seemned eeldavad rohket närimist ja kuna need on kõvad, siis rikuvad need hambaid sarnaselt valmimata popkorniga.

Kuum sidrunivesi

Kui oled kuulnud, et hommikuti võiksid kohvi asemel eelistada kuuma sidrunivett, siis mõtle enne järele, sest see rikub hambaemaili oma happelisuse tõttu.

Jää

Jää on närimiseks liialt kõva rikkudes hambaemaili ja põhjustades mõrasid.

Energiajoogid

Need on väga happelised, sisaldavad meeletult suhkrut ja on madala pH-tasemega. Hambaarstide sõnul esineb paljudel üliõpilastel hambaauke, kes joovad ohtralt energiajooke. Energiajook katab kõik hambad ja seetõttu kahjustab neid korraga.

Šokolaadiga kaetud rosinad

Need võivad sulle meeldida, kuid tervislikust snäkist on asi kaugel. Hambaarstide sõnul on parem isegi lihtsalt šokolaadi süüa, aga mitte šokolaadiga kaetud rosinaid. Rosinad sisaldavad palju puuviljasuhkrut ja kleepuvad hammastele põhjustades auke.

Spordijoogid

Need leiutati sportlaste vedeliku ja toitainete taseme taastamiseks. Samas on spordijookidesse lisatud aga suur kogus suhkrut. Mõistlikum on eelistada tavalist vett.

Maapähklivõi ja moos

Mõlemad sisaldavad ohtralt suhkrut ja kuna need on kleepuvad, siis jäävad need kergemini hammastele.

Konserveeritud puuviljad

Tegemist on küll puuviljadega, mis sisaldavad niikuinii palju fruktoosi ehk puuviljasuhkrut, kuid sageli on puuvilju ümbritsev vedelik suure suhkrusisaldusega siirup.

Maitsevesi

Kuna maitsevesi sisaldab samuti palju suhkrut, siis on mõistlikum eelistada tavalist vett. Lisaks on paljud maitseveed sama happelised nagu puhas apelsinimahl.

Kummikommid

Need on samuti väga kleepuvad ja jäävad kõikjale hammastele. Mida kauem need seal on, seda kahjulikumalt see mõjub.

Magusad grillmarinaadid

Need sisaldavad palju suhkrut. Lisaks peaksid ribisid süües olema väga hoolikas, sest kui hammustad hooletult konti, võid murda hamba.

Müslibatoonid

Need võivad olla küll pungil kiudainetest ja mineraalidest, kuid suuhügieenile on müslibatoonid väga kahjulikud. Need sisaldavad rohkelt suhkrut ja mõned müslibatoonid on lausa kaetud šokolaadi või millegi muu magusaga.

Kokkuvõttes võiksid hoiduda kõigest, mis on hammastele liiga kõva, väga kleepuv ja sisaldab üüratult suhkrut.

Allikas: rd.com