Hiiumaa tüdruk Kelly Lehtsaar tuli möödunud aastal pärast Emmaste Põhikooli lõpetamist Tallinna Teeninduskooli pagar-kondiitriks õppima. Lisaks vanemate rahalisele toetusele saab Kelly sissetuleku hulka arvestada stipendiumi, mis jääb alla 50 euro ning koolilt saadava söögiraha, mis on poolteist eurot päevas. Samuti makstakse kooli poolt kinni kaks edasi-tagasi kojusõitu kuus. Tööl Kelly ei käi, sest kool on tema jaoks tähtsam ja ta tahab selle väga edukalt lõpetada.

Kelly suurimad kuluallikad on tutvuste kaudu soodsalt hankida õnnestunud korter, mida ta koos elukaaslasega üürib ning toit. „Korteri peale läheb talvel umbes 250 eurot ja julgen arvata, et toidu peale isegi rohkem,“ annab ta aimu igakuiste kulutuste suurusest.

Ots-otsaga kokku tulla aitab päevalimiidi arvutamine

Tema „nipp number üks“ rahaga välja tulemiseks on selline: „Kuu alguses maksame kõik arved, täidame külmkapi ja täiendame riisi ning makaronivarusid. Ülejäänud summa jagan päevade arvuga, mis on kuu lõpuni jäänud. Nii saan teada, kui palju võime päevas kulutada.

Kui raha jääb kuu lõpus üle, panen selle kõrvale suuremate kulutuste jaoks, näiteks autokool või jõulud,“ jagab Kelly oma majandamise kogemusi. Ta soovitab toidu ostmisel jälgida nii sooduspakkumisi kui ka püüda toiduvalmistamist ette planeerida ja nädala varu korraga ära osta. „Kui üks päev jääb poes käimata, on järgmise päeva limiit juba topelt,“ muigab ta.

Mullust sügist ehk omapead elamise algust meenutades arvab Kelly, et kuu alguses oli raske läbi mõelda, mis on kõige olulisemad asjad, millele on tõesti raha vaja – et külmkapis oleks süüa ja tuba soe. „Alguses ei julgenudki midagi suuremat osta, sest alati oli peas küsimus: kas kuu lõpuni ikka raha jätkub? Samuti tuli välja mõelda, mida süüa teha. Maal oli lihtne, ema kutsus, kui söök oli valmis. Ma ei mõelnudki, kui raske selle tegemine tegelikult oli. Kindlasti hindan oma ema nüüd rohkem ja tean, kuidas ta pingutab,“ mainib Kelly.

Esimese asjana olgu arved makstud

Tallinna lähedalt Vaidast pärit Sigrid Sõrmus läks tänavu sügisel Tartu Ülikooli soome-ugri keeli õppima. Nagu Kellygi, saab ta arvestada vanemate rahalise toetusega, kuid lisaks leidis ta tutvuse kaudu töö, mida saab kooli kõrvalt endale sobival ajal kodus arvuti taga teha.

Sigrid elab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli ühiselamus, mille hind on teiste ühikate omast soodsam, 60 eurot kuus. „Alguses otsisin küll üürikorterit, kuid ei leidnud midagi mõistliku hinnaga. Paljud võtavad korteri ka mitme peale. Näiteks mu tuttavad üürivad kolmekesi ja igaüks peab maksma 160 eurot. Ühikas on ikka 100 eurot odavam,“ nendib Sigrid.

Tema saab vanematelt iga kuu alguses teatud summa, millest maksab ühikakulud, ostab süüa ja katab Tartust kodus Vaidas käimise kulud. „Oma teenitud raha eest ostan neid asju, mis pole hädavajalikud, näiteks kontserdipiletid,“ kirjeldab Sigrid ja lisab, et rahaasju tuleb kindlasti planeerida, sest muidu võib juhtuda, et ühel hetkel on näpud põhjas.

„Mina arvestan kuu alguses välja, kui palju on vaja arvete maksmiseks raha ja panen selle kõrvale, et oleks kindlasti võtta. Siiski juhtus kooliaasta alguses, et ei saanud täpselt arugi, kuhu raha kulus.

Näiteks käisime ilusate ilmadega üsna palju väljas söömas ja nii see raha kulus. Toidu peale lähebki märkamatult palju raha. Samuti on juhtunud, et näiteks odavama hinnaga noorte ekspressbussi piletid on välja müüdud ja tuleb osta kallim pilet,“ toob Sigrid näiteid ootamatutest kuluallikatest.

Sigridile on oluline ka veidi tagavararaha kõrvale panna, mida vajadusel kasutada saaks. „Olen püüdnud kokkuhoidlikumalt elada, et näiteks vanemate kuu alguses antud rahast saaks võtta ka järgmisel kuul. Varsti on jõulud tulemas ja see tähendab suuremaid kulutusi,“ tuletab Sigrid meelde.

Nippe eelarves püsimiseks

  • Arvuta välja, millised on su eelseisva kuu hädavajalikud kulutused: arved, toit, transport jne. Pane nende jaoks vajaminev summa kõrvale.
  • Kirjuta jooksvalt üles oma igapäevased kulud: kui kuu lõpus seda nimekirja vaatad, näed, kas ostsid ka midagi ebavajalikku või kas mingile kululiigile (näiteks transport või meelelahutus) läheb liiga palju raha. Kulude ja tulude kirja panemiseks saad kasutada Minu Raha eelarvet.
  • Mõtle (või tee koos sõpradega ajurünnak), kas saaksid oma sissetulekut suurendada, nii et õppimine selle kõrvalt ei kannataks. Näiteks kas on võimalik paar korda nädalas õhtuti lapsi hoida? Tuttavatele veebilehti kujundada? Teha midagi muud, mida sa hästi oskad ja mille eest ollakse valmis maksma?
  • Püüa võimalusel veidi raha n-ö mustadeks päevadeks kõrvale panna. Teadmine, et häda korral on sul raha olemas, annab hingerahu.