1. Räägi probleemist õelutsejaga

Tavaliselt kipuvad õelad tüdrukud kogunema kampadesse. Kui mõni õelutseja prooviks kellelegi üksi kaikad kodaratesse loopida, kukuks ta üsna kiiresti läbi. Lisaks tehakse sageli kambavaimus asju, mille peale üksi ei tulda.

Kui leiad sobiva hetke, mil õela tüdrukutekamba liige on üksi ja ütled talle viiskalt, et soovid temaga rääkida, siis see võib töötada. Loomulikult võib juhtuda ka vastupidine, kuid kahtlemata on asi proovimist väärt. Kui lähed õela tüdruku juurde ja ütled talle enesekindlalt ning viisakalt, et tema käitumine teeb sulle haiget, siis on võimalik, et õelutseja jätab kiusamise järele.

2. Sõbrusta teistega

Teistega sõbrustamine näitab kiusajatele, et sa pole nendest sõltuv ega üksik ning suudad ka ise häid sõprussuhteid luua. Täiskasvanud kiusavad üksteist tavaliselt mingitel kindlatel põhjustel. Lapsed kipuvad aga üksteist kiusama, sest võimu näitamine tekitab hea tunde ja nad lihtsalt ei oska teisiti või isegi ei mõtle sellele, kas neile meeldiks, kui neid kiusataks. Lisaks mõjuvad head sõbrad positiivselt, sest nad on sulle toeks, saad neile alati oma muresid kurta ja tõenäoliselt on nad ka sinu eest nõus välja astuma.

3. Leia huvitavaid tegevusi

Mida rohkem tegeled põnevate asjadega, seda hõivatum oled. Samuti oled vähem tundlikum õelutsejate halva käitumise suhtes. Kui sul on huvitavad hobid, toredad sõbrad ja põnev elu, siis ühel hetkel sind lihtsalt ei huvita, kas need kolm kurja klassiõde ütlevad midagi inetut või mitte. Lisaks muutud enesekindlamaks ja tead, millised on sinu tugevused.

Ükski muutus ei toimu päevapealt, mistõttu on tähtis olla järjekindel. Mida vähem pöörad kiusajatele tähelepanu, seda rohkem saavad nad aru, et sulle ei mõju see ja pole mõtet üritada.

Allikas: scientificamerican.com