Teeõhtute ja ühislaudade korraldamine maal on viimasel ajal hoogsalt levind ja on ühtlasi ka tervitatavaks nähteks seltskondlikes eluavaldisis ja suhtlemises. Maanaiste ja perenaisteseltsid “leiutasid” selle idee, hakates mitmesuguste kursuste, esijoones keedukursuste lõpp-päevade tähistamiseks korraldama nn perekondlikke õhtuid.

Nüüd näemegi, et teeõhtuid, ühislaudu ja -sööminguid korraldavad kõik, kõikjal ja igasuguste tähtsamate sündmuste ja tähtpäevade puhul.

Teeõhtute ja ühislaudade hüvesid

Siin õpitakse tundma oma kaaslasi, oma juhte; siin õpitakse õigesti hindama oma vaenlasigi ja suudetakse neid ja nende püüdeid ja mõtteid mõista; siin saadakse õige pilt isikuist, keda pole veel olnud võimalust ligemalt uurida, kellest on kuulda aga juba nii palju õiget ja valet, halba ja hääd.

Liiga ettetikkujaid pidurdab tagasihoidlike rahu, arad ja kartlikud saavad aga julgustust.

Teeõhtute korraldamises erinevaid puudusi

Suurimaks paheks teelauas on avalik või poolavalik alkoholitarvitamine. Kuigi meie tänapäeva seltskonnas aetakse väga palju asju alkoholiga, kuigi on (kahjuks!) enamus neid, kes pooldavad võtta pits ja pidada aru (ehkki selle “arupidamisega” igakord ei suudeta toime tulla), siiski peame oma sügavamas ja paremas südame põhjas tunnistama, et alkoholitarvitamine on suur seltskondlik pahe, alkoholitarvitamine viib meid oma käitumiselt ligemale loomadele (mõnest loomast allapoolegi!), ja avalik eeskujuandmine ühislauas alkoholitarvitamisega on suurim patt meie parema seltskonna, meie ilusa tuleviku ja tõusva noorsoo vastu.

Illustreeriv näide sellest

Ühe organisatsiooni aastapäeva tähistamiseks korraldati koolimajas laupäeva õhtul ühislaud. Viina oli toodud kümneid liitreid. Toitegi oli külluses. “Meeleolu” ja lärmi oli külluses. “Võtmine” kestis kella kuueni hommikul. Kuid siis kõik ei suutnudki enam omal jalal koju minna. Neile tuldi hobustega kodunt järele. Pärast pääparandust ja väljamagamist tuldi koolimaja korda seadma. Suuremad ülejäägid olid juba eneste vahel suure purelemisega ära jaotatud, sest kes ees, see mees. Salaviha ja keelekandmist jatkus mitmeks nädalaks.

Koolimaja hädavajalikumate ruumide põrandad ja seinad suudeti esmaspäevaks kuidagi korda seada ja ära pesta, kuna kõrvalruumide rookimine kestis nädalapäevad. Suitsukonisid sai mitu korvitäit. Muu roojaga võis väetada koolimaja kapsamaa…

Meenub ka teisi näiteid

Dekoreeritud ruumid, kiire ja eeskujulik teenimine, lauda asumise alguseks õhtukorraldaja sissejuhatav leebe sõna, toitudele vahelduseks sõnalisi, muusikalisi ja tantsuettekandeid. Ei mingisugust päävalu ega arveteklaarimisi. Ei kaotatud kalosse ega päratsisi pahandusi.

Aitäh kauplusele Raamatukoi artikli teostusele kaasa aitamise eest!