Kaasajal on tekkinud palju erinevaid unenägude tõlgendamise tehnikaid, ent suurkujudeks unenägude ja nende sümboolse tähenduse uurimisel on endiselt jäänud kaks meest — Sigmund Freud ja Carl Gustav Jung. Esimene neist kahest kinnitab, et unenäod on enamasti meie soovunelmad ja allasurutud mõtted, mis magamise ajal meie alateadvusest välja pääsevad. Jung omakorda aga jutustab kollektiivsest alateadvusest ja sümboolikast, mis esineb kõikide inimeste psüühikas olenemata isiksuste omapärast, elukohast või muudest teguritest.

Unenäod on segu meie alateadvusest ja igapäevasest mõtetest-tegemistest ning kantakse pahatihti meile ette mingisuguse muinasjutulise sigrimigrina. Kindlasti oleme kõik neid lahti mõtestada püüdnud… vahel õnnestunult, vahel mitte nii edukalt.

Mõningaid unenäoseletusi *

Asjade parandamine — tunnet, et mingi suhte eest on tarvis tõsiselt hoolt kanda. Üksipulgi millegi lahtilammutamine võib tähendada sedasama.

Auto ei allu juhtimisele — hirm, et elus on kadunud või hakkab kaduma suund ja kindel sihtmärk.

Elutu asja elustumine — võib tähendada, et mingi seesmine potentsiaal, millest seni ehk aimugi ei olnud, on saanud arendamiseks küpseks.

Kummalised peegelpildid — unenägu, kus peeglisse vaadates paistab sealt võõras nägu, on klassikaliseks unenäoks identiteedikriisi puhul.

Lendamine — liialdatud iseteadvus, kõrgema olemuse või surematusetaju väljendus.

Lõbumaja — bordelli külastamine võib tähendada nõrka väärikustunnet ja iseenda alahindamist. Lõbumajas töötamine aga soovi tõsta oma elatustaset usina töörügamisega.

Miljonär olemine — alateadvus tahab meile sellega öelda, et rikas pole parem olla kui vaene — oma rikkust ei saa keegi hauda kaasa võtta. Miljonilised palgad ja võidud unenäos pole enamasti realistlikud eelaimdused.

Muutumine — sügise ja talve muutumine kevadeks ja suveks võib tähendada, et unenägijas toimuvad sügavad sisemised muutused.

Purjusolek — võib olla alateadvuse soovituseks võtta reaalses elus asju lihtsamalt, et oma probleemidest jagu saaksime.

Surm — on vihjeks sellele, et unenäonägija hoiab oma sisemaailmas alles midagi sellist, millel peaks laskma hääbuda.

Toit — puuviljad: sensuaalsust ja viljakust; piim: lahkust, ülalpidamist; luksustoidud (nt maiustused): nautlemist.

Leia oma unenägudele ise tähendused

Unenägude uurijad kinnitavad, et unenägude meelespidamist on võimalik harjutada. Iseenda unenägude uurimiseks ja tõlgendamiseks läheb vaja ainult märkmikku, kirjutusvahendit, kannatlikkust ja võibolla ka äratuskella.

Ärgates ära hakka esimese asjana mõtlema uue päeva toimetustele vaid püüa mõneks ajaks keskenduda une ajal tekkinud mõtetele ja tunnetele. Pane märkmikusse kirja (või joonista), mida sa unemaailmast mäletad. Kui hommikuti ärgates ikka kohe midagi ei meenu, siis pane kell äratama umbes kaks tundi pärast magamajäämist, teadlaste kinnitusel on unenäo mäletamine sellega peaaegu et garanteeritud.

Kui paras ports unenägusid kokku kogutud, siis tasub pisut juhatuseks unenäoseletajaid lugeda (nt Jungi assotsiatsiooniteooria) ja õige pea suudad ka oma jaburatele unenägudele asjakohased selgitused leida.

* Seletused pärinevad raamatutest Fink “Unenägude seletamine”, Maunonen “Suur unenäoraamat”, Fontana “Millest kõnelevad unenäod”