„See on väga urmaselik pealkiri,” tõdes Urmas Oti kauaaegne teekaaslane kirjastuses SE&JS, kirjastaja Sirje Endre.

Raamatu väljaandmiseks on moodustatud viieliikmeline kolleegium, kes valib koondteosesse intervjuud kirjastuse SE&JS poolt 1994. ja 1995. aastal välja antud raamatutest „Playback. Valitud intervjuud TV-sarjast „Teletutvus”” ja „Carte blanche”.

Samuti on raamatus kavas kasutada Urmas Oti intervjuude tekste telesaadetest „Seitse päeva mais”, „Valitud meeleolud”, „Augustivalgus” ja „Happy hour”. Raamatus tulevad avaldamisele ka mõned siiani veel ilmumata käsikirjalised tekstid. Endre sõnul ilmub raamat järgmisel sügisel.

„Kui andsime kunagi 1994. aastal koos Urmasega välja tema eestikeelse esikraamatu, siis meenub, et kusagil selle alguses on ta kirjutanud: „„Playback” on raamat, mis ilmub sügisel.” Nii võib öelda ka praegu: see raamat ilmub järgmisel sügisel.”

Endre möönis, et raamat on mõeldud suurteosena unustamatu telereporteri mäletamiseks sellisena, nagu ta tegelikult oli.

„Olen viimasel ajal üle lugenud tema raamatuid. Nii „Playback” kui ka „Carte blanche” ei sisalda ju mitte ainult intervjuusid, vaid nende vahel olevaid pihtimuslikke tekste. Kes vähegi tahab või viitsib mõtelda, leiab sealt üles Urmas Oti, nagu ta siis oli. Aga kumbagi raamatut pole juba ammu enam saada! Pealegi — elu läks edasi. Nii see ju alati on,” tõdes Endre.

Ta viitas Urmase uutele saadetele, uutele intervjuudele, uutele inimestele ja uuele ajale. „Igas intervjuus ta just nagu „esitles neid teisi”, aga igas story’s on siiski kõige enam teda ennast.” Nii püüabki kirjastuse vast loodud kolleegium ilmuvas kaheosalises raamatus pikendada aega, mil Urmas Ott oli meiega.

Endre avaldas lootust, et ehk õnnestub koos kinni püüda või taastada 1980.–1990. aastate põlvkondade lugu, samuti see, mis sai edasi, kui jõudis kätte kahekümne esimene sajand.

„Inimeste teekond oma ilus, valus ja võlus oli Urmase intervjuude kandev kammertoon. Tema intervjuud olid nagu mingid lood, nagu romaanid. Praegu saadakse sellest aru. Paraku nii vahel on, et mida ei suuda elu, seda suudab surm.” Endre avaldas arvamust, et praegu veel kokkumõtlemise faasis olevat raamatut hakkavad vajama paljud inimesed.

„Urmas ei olnud mitte üksnes reporter. Ta oli ka hea ja originaalne kirjastaja, ehkki sellest tema tegevusest teatakse vähe või üldse mitte.” Urmas Oti koostatud on näiteks kirjastuse SE&JS suured luulekogud „Eesti luule. Kuldne klassika I–II” ja „Maailma luule. Kuldne klassika”.

Samuti oli just Oti mõte anda välja suur Marie Underi luulekogu ja ta ka juhendas ise selle kokkupanekut.

Urmas Ott oli ka see, kes pani SE&JS-i raamatutele pealkirjad. Ott ise on kirjutanud lisaks „Playbackile” ja „Carte blanche’ile” kuus raamatut, mis kõik on välja andnud tema enda kirjastus. Kuna kogu Urmas Oti loomingu (tele- ja raadiosaadete intervjuude tekstid, käsikirjad ja raamatud — toim) ning tema isikut puudutava mis tahes materjali kõik õigused kuuluvad Urmas Oti pärijale, on kirjastus sõlminud pärijaga lepingu, mille kohaselt tagatakse uue raamatu väljaandmisel kõik autorikaitse ja andmekaitse seadustega sätestatud kohustused. Endre möönis, et autoriõiguse küsimused on alati keerulised, seda eriti Urmas Oti mitmekülgse loomingu puhul, ja siin tuleb ette mitmeid nüansse.

Kirjastust ja Urmas Oti omakseid nõustab loomingupärandi õiguslike küsimuste asjus advokaat Arvo Junti. Junti sõnul ei saa ilma pärija kirjaliku nõusolekuta avaldada mitte ühtki sõna Oti loomingust mis tahes meedias ega raamatutes.

Urmas Oti õde Karin Bachmann: Mu armas vend Urmas on kahtlemata inimene, kelle töö, mõtted ja elu väärivad jäädvustamist raamatuna.

Olen andnud kirjastusele SE&JS nõusoleku sellise raamatu, öelgem siis, Urmas Otist suure isikuraamatu väljaandmiseks.

Mulle ja teistele Urmase lähedastele tundub olevat õige ka kirjastuse poolt kavandatud suurteose ilmumise ajastus.

Oleme kirjastaja Sirje Endrega kokku leppinud, et raamat ilmub 2009. aasta sügisel, 17. oktoobril.

Vajame aega ja vaikust. Nagu mina olen Urmasest aru saanud, valmivad raamatud vaikuses. Õige on minu meelest ka see, et niisugust kahest osast koosnevat suurt raamatut Urmasest annab välja tema kodukirjastus SE&JS.

Usaldan nende professionaalsust, ka Urmas ise oli üks neist.