Teisipäeval ilmunud uuringu "Envy on Facebook: A Hidden Threat to Users' Life Satisfaction?" ("Kadedus Facebookis: Oht kasutajate rahulolule eluga?") kohaselt tunneb üks kolmest Facebooki kasutajast end pärast sisselogimist kehvemini kui enne ning muutub oma elu suhtes rahulolematuks, vahendab Reuters. Eriti negatiivselt mõjus see neile kasutajatele, kes ise eriti midagi ei postita.

"Teiste tegevuse passiivne jälgimine sütitab kasutajates halbu tundeid ning paneb oma sõprade-tuttavate õnne, vaba aja veetmise viise ja suhtlust kadestama, vähendades nii kasutajate rahulolu eluga," kinnitab uuringuraport.

"Meid hämmastas, kui paljud inimesed kogevad negatiivseid emotsioone, kasutades Facebooki," kommenteeris tulemusi üks uuringu läbiviijatest. "Meie vaatluste kohaselt lahkuvad paljud kasutajad nende tunnete ajel Facebookist üldse või vähemalt vähendavad selle kasutamist," lisas ta, spekuleerides, et Facebook võib olla mõnedel turgudel jõudmas küllastumiseni.

Humboldti ülikooli ja Darmstadti tehnikaülikooli poolt kahasse tehtud uuringu tulemuste kohaselt tekitasid kõige negatiivsemaid tundeid teiste puhkusefotod ning ligi pooltel kordadel, mil kasutajad kadedust tundsid, oli see teiste kasutajate puhkusepiltide pärast.

Teiseks peamiseks kadeduse tundmise põhjuseks oli avalik sotsiaalne lävimine - näiteks võrreldes, kui palju keegi sünnipäevatervitusi saanud oli või kui palju "meeldimisi" või kommentaare teiste postitused said.

Naised kippusid üldiselt kadestama teiste naiste välimust, mehed aga teiste meeste saavutusi. Kolmekümnendate eluaastate keskpaigas olevad kasutajad kadestasid enim teiste pereõnne.

Paljudes kasutajates ergutas kadedusetunne vajadust ka enda elu Facebookis paremast küljest näidata, et omakorda teisi kadedaks teha.

Kokku ligi 600 sakslase seas läbi viidud uuring, mis tuleb veebruaris mitmel konverentsil esitlemisele, leiab, et teenusepakkuja seisukohast võib Facebooki pidev tunnetamine stressirohke keskkonnana pikas perspektiivis olla ohuks ka selle jätkusuutlikkusele.

Hea lugeja, anna teada - kas oled Facebooki kasutades teisi kadestanud või end halvasti tundnud?