Uudised jooksid. “…suri haiglas kell 22.56,” jätkas diktor. “Kallaletungi algataja pole teada. Politsei uurib asja, kuid pole seni veel vihjeid leidnud.” Jäin mõttesse.

Hommikul ärkasin üles. Olin kirjutuslaua taha magama jäänud. Väljas oli juba valge. Tänasin jumalat, et öö läbi on ning läksin arvuti juurde. Olin selle õhtul sisse jätnud. Ekraanil vilkus lause: “1 hologramm-sõnum, kuvada?” Valisin klahvi “Yes”. Tuppa tulvas tehislik valgus ning arvuti tagaosast paiskus välja mu sõber Carli kujutis.

“Meil on halvad uudised,” teatas ta vaiksel häälel. “Kuul asuva jaama õhuvarud on otsakorral. Kõik parimad piloodid on kas rivist väljas või asuvad hetkel seal. Peale sinu, pole kedagi, kes sobiks missiooni täideviimiseks.” Mis missiooni? Pean nende õhuvarusid uuendama minema või midagi sellist? “Küllap mõtled, millest jutt,” jätkas Carli kujutis õhus võbeledes. “Ma usun, et oled tuttav Caizro nimelise planeediga, mis asub samanimelises galaktikas ehk siis peaplaneet seitsmes päikesesüsteemis. Me pole viimastel päevadel oma sealsetelt kontaktisikutelt planeedi poliitilise olukorra kohta teateid saanud. Ajakirjandus kahtlustab intergalaktilist kokkumängu ning kriisiolukorda. Räägitakse, et planeedil on toimunud kokkupõrge kahe poole vahel. On ka välja jagatud naeruväärset infot selle kohta nagu oleks planeeti tabanud epideemia või oleks välja kuulutatud täielik isolatsioon tsivilisatsioonist. Ajakirjanikud tulid minu käest isolatsiooni-olukorra tõelisuse kohta uurima ning ma vastasin küsimusega: kas meie käes on ainuke tsivilisatsioon? Nüüd peaks neil mitmeks päevaks kirjutamis-materjali jätkuma.”

Naeratasin, kuuldes tema häälest kerget irooniavarjundit. Kujutasin järgmise päeva ajalehtede pealkirju: “Kindral Carl Stone varjab ajakirjanduse eest fakte!”, “Carl Stone, GRÜ (Galaktilise Rahvaste Ühistu) kindral pilkab ajakirjanikke!” jne.

“Aga ajakirjanikud pole peamine mure,” jätkas Carl. “Nõukogu on otsustanud, et sind saadetakse Caizro’le olukorda uurima. Ole õhtuks valmis, saadame sulle cowery järele. Paki oma kõige vähem silmapaistvamad riided sisse ning jää ootama. Me ei taha mingeid takistusi. Ah jaa, skafandrit pole vaja, meie uus gravitatsiooni ja atmosfääri vastane minimiseeritud seade, mille kinnitad riiete külge, siis ei oska keegi kahtlustada, et oled väljas-poolt. Kui keegi midagi küsib, ütle, et oled juba kaua seal elanud ning tegutsed kaubandus-alal. Kui kedagi on, kes küsib. Okei, ole tubli, õhtul näeme!”

Eelviimane lause kõlas mulle veidi kurjakuulutavalt, aga ma ei vaevanud ennast selle üle mõtlemisega ning läksin asju kokku pakkima. Ah jaa, unustasin mainida, mis on cowery. Ausalt öelda, on see veidi ka minu planeeringute järgi kujundatud. See on autotaoline sõiduk, ainult, et liigub õhus ning vähemalt 40 korda kiiremini.