Mis on isiksuse test üldse ja milleks see oluline on, sellest ma tahangi pikemalt rääkida. Olen nimelt ise pikka aega oma huvist lugenud erialaseid materjale ja psühholoogia foorumites arutlenud psühholoogiliste isiksustestide teemal ning usun, et kõik inimesed võiks sellel teemal veidi midagi teada. Seetõttu selles artiklis püüan hästi lühidalt kokku võtta “need-to-know-basis’t” ehk kohustuslikku miinimumi, mille teadmisest oleks inimestel kasu.

Kõige laiemas laastus määravad Myers-Briggsi psühholoogiliste tüüpide testid (Inglise keeles MBTI – Myers-Briggs Type Indicator) sulle ühe psühholoogilise tüübi 16-st erinevast, kasutades teatavat sorti algorütmi. Tüübid jaotuvad näiteks selliste jpm. faktorite alusel:

1) Mis on sinu tugevused ja nõrkused välismaailmaga suhtlemisel?
2) Milline on sinu viis saavutada oma elus eesmärke?
3) Millised iseloomujooned on sinu käitumises valdavad ja domineerivad?
4) Mida sa nõuad ja väärtustad ühiskondlikus võtmes?
jne.

Millist kasu sellest kõigest on saada? Kasu seisnebki põhiliselt selles nagu psühholoogia puhul üldisemalt. Tegemist on tööriistaga, mis aitab väga täpselt defineerida sinu tugevusi ja nõrkusi suhtlemisel teistega. Aitab leida ka, kuidas nõrkusi summutada ning rõhuda tugevusi. Mille alusel valida näiteks koostööpartnereid, rühmakaaslasi, ning kuidas teha koostööd nõnda, et ei sünniks suurt tüli. Aitab tohutult ka isiklike suhete puhul ning teiste inimeste kiiremini tundma õppimisel.
Seda tööriista tuleb aga õppida õigesti valdama. Ebapädev käsitlemine toob vaid kaasa suuremat viha enda vastu ning kadedust teiste inimeste tugevuste ees.

Millest alustada? Esmalt, olen koostanud pildifaili, milles on lühikokkuvõte igast 16st psühholoogilisest tüübist Eesti kuulsuste näol ehk siis välimääraja, mida näed SIIT!
Muu info puhul soovitan lugeda SEDA eestikeelset materjali!