Usutlesin Kroonika jaoks mägironija Alar Sikku, kes käib mägedes elu nautimas ja argirutiini u…

 
Usutlesin Kroonika jaoks mägironija Alar Sikku, kes käib mägedes elu nautimas ja argirutiini unustamas. Kummaline, et elu nautimiseks tuleb viibida inimese piirkõrgustes ning taluma külma ja hapnikupuuduse vastikut tunnet. Kuid inimene on juba selline vastuoludega loom, kes vajab vaheldust, seiklusi ja ka õlgõlatunnet ning ühise eesmärgi poole rassimist.
Ma ei ole alpinist, kuid väike kutse tiksub ka minus. Tean, mis tähendab kolme kilomeetri kõrguselt mööda tühja lumist nõlva alla orgu suusatada. Selles on vabaduse tunnet. Inimesed tahavad olla vabad, neile ei meeldi argipäeva ahistus, võõrad käsud, keelud.

Riikide ja rahvastega on samamoodi. Nad tahavad vabadust ja ka võimalust seda nautida. Nautimine on nii oskus kui ka stiil. Elu saab ju elada mitut moodi. Kuhjata ennast kohustuste alla, millest pooled võime tegelikult ära jätta, edasi lükata või neist üldse loobuda.

Viimasel ajal tekib tunne, et meid üritatakse ümbritseda ja me ümbritseme end ka ise keelumärkidega. Kõige sagedasemad keelumärgid on «Ettevaatust, elu» või «Elamine keelatud» või «Ahista teisi ja ennast» või «Naudingud keelatud». Igaüks võib seda nimekirja pikendada.
Paljud asjad võiksid sündida kergemini. Ahistav ülipüüdlikkus ei vii üpris tihti  lõppkokkuvõttes mitte kuhugi. Mõned põevad liiga palju ja mõned mängivad oma rolli paremini välja. Vaatasin televiisorist ja ka kohapeal Kroonikate seksikate pidu. Tervitus mustkunstnik Jürgen Veberile — tema nautis oma rolli ja mängis selle välja suurepäraselt.
Oma rolli tuleb kanda ka presidendivastuvõtul, juubelinaeratus näol.

Paavo Kangur