YFU ehk lahtikirjutatult Youth For Understanding on rahvusvaheline noortevahetustega tegelev sihtasutus, mille kandvaks jõuks on vabatahtlikud. Need on enamasti YFU kaudu vahetuses olnud noored, kes jagavad saadud kogemusi uutele reisihuvilistele ning aitavad korraldada ja läbi viia organisatsiooni korraldatavaid üritusi.

YFU kaudu on 15-18 aastastel noortel võimalik sõita elama praktiliselt kõikjale üle maailma. Eesmärgiks on tutvumine uue kultuuri ja sealsete tavadega. Just seetõttu elab vahetusõpilane tavalises peres, kus koheldakse teda hariliku pereliikmena, kellel kanda omad kohustused. Koolis on YFU õpilastel enamasti oma kergendatud programm, sest keeleoskus on alguses sageli kasin ning kõigest, mis tunnis räägitakse, ei saa lihtsalt aru.

Vahetusõpilasteks oodatakse aktiivseid ja rõõmsameelseid noori, kellel on piisavalt julgust ja tolerantsust võõra kultuuri ja eluoluga maal hakkama saamiseks. YFUga saavad reisida 15-18 aastased noored; vanematele, kuni 22-aastastele on olemas ka programmid õppimiseks Norra ja USA rahvaülikoolides ja kolledžites. Üheks vahetusõpilaseks saamise kriteeriumiks on vähemalt algeline keeleoskus, kohapeal kuulub programmi hulka ka intensiivne kohaliku keele kursus. Tagasi tulles räägivad noored kohalikku keelt vabalt, pigem on unustuse hõlma vajunud emakeel.

Aasta välismaal pole odav, kuid kui arvestada kõike, mida uus kultuur ja eluolu pakub, ei tundu hinnad enam nii soolased kui esialgu. Üle maailma aastaste vahetuste hinnad jäävad enamasti vahemikku 60 000 — 80 000 krooni. See sisaldab sõitu sihtpunkti ja tagasi, elamiskulusid, kindlustust, kohta keskkoolis ning nõustajaid ja tugigruppi kohapeal.

Eksootilisemad lemmikpaigad YFU vahetusõpilaste seas on Uruquai ja Uus-Meremaa, enim käiakse Saksamaal, USAs ja Taanis. Aga nagu juba eelpool mainitud — sõita on võimalik praktiliselt kõikjale üle maailma, kus organisatsioonil sidemed leiduvad.

YFU kaudu sattub vahetusõpilasi ka Eestisse. Nagu mujalgi maailmas, majutavad ka siin noori kohalikud pered. Kõige rohkem tullakse siia Saksamaalt, Shveitsist ja Taanist, ning enamasti on ikka rahule jäädud. Vahetusperedeks on peamiselt keskklassi perekonnad üle kogu Eesti, nii et mitte ainult Tallinnas. Vahetuspere ülesandeks on aidata uuel pere liikmel mõnusalt enda hulka sulanduda, tutvustada kohalikku kultuuri ning kombeid.

YFU poolt pakutavaid maailma avastamise võimalusi on proovinud Eestis kümne aasta jooksul sajad noored. Kui otsid vaheldust ning oled suhtlusaldis rõõmsameelne noor inimene, võib aastast välismaal kujuneda sinu elu parim aeg. Mitte iga päev ei avane võimalust avastada tervelt 12 kuu vältel Venezuela või Lõuna-Aafrika eksootilist elu ja kultuuri.