1. Kui mängin arvutimänge, saan hakkama ka IT-s

Kui pere võsukesele meeldib arvutimänge mängida või on tehnilistes küsimustes vanemate abistamisel peamine asjapulk, siis nendest oskustest ei pruugi IT-õpingutes piisata. IT-valdkond on keerukam ja mitmetahulisem, kui esialgu tundub. IT-vallas töötavad programmeerijad, arendajad, serveriadministraatorid, infosüsteemide haldajad, IKT-projekti koordinaatorid, IT-tugiisikud ja ka tehnikud. Seega, lisaks huvile on IT-alastes õpingutes olulised ka teadmine, millises valdkonnas soovitakse töötada, ning loogiline, algoritmiline ja analüütiline mõtlemine, ka oma tööülesannete seostamine matemaatiliste ja füüsikaliste alustega.

2. Veebi võib arendada ka hobikorras

Tõepoolest, tänasel päeval on võimalik koduleht ka n-ö klotsidest kokku panna, ilma koodi tundmata. Kui aga soov on arendada omanäoline koduleht, millel on erinevaid funktsioone, siis tuleb ka kodeerimine selgeks õppida. Veebiarendusega hobikorras tegelemine on riskantne, sest siis kiputakse koodijuppe oma suva järgi ühest kohast teise kopeerima. Hobikorras arendatud veebileht võib küll normaalne välja näha, kuid tegelikkuses pole selline veeb töökindel ega turvaline. IT-erialade õppimine on oluline üldise taseme ühtlustamiseks ning selleks, et spetsialist oskaks probleemi lahendamisel kasutada kiireid ja efektiivseid meetodeid.

3. IT-spetsialiste on palju vs IT-spetsialiste on vähe

Kord väidetakse, et IT-sektoris on tööjõust puudu, teinekord öeldakse, et IT-spetsialiste on Eestis palju. Tegelik olukord on aga selline, et puudus on mitmekülgselt ettevalmistatud spetsialistidest. Näiteks veebiarenduses otsitakse pädevat spetsialisti, kes on piisavalt loominguline, et luua omapärane disain, ning piisavalt nutikas, et veeb lõpuni valmis arendada. Kuna info- ja telekommunikatsiooni (IKT) osakaal ka teistes sektorites kasvab, kasvab ka tööjõu nõudlus alati kiiremini kui pakkumine. Eestis ostetakse häid spetsialiste konkureerivatest firmadest koguni üle.

4. Patsiga itimees istub keldris või linnakontoris

Kui öelda "itimees", siis ilmselt kangastub paljudele üks patsiga poiss, kelle töökoht on büroo keldris või modernses kontoris arvutite vahel. IKT-tööstusharu on tänaseks tohutult arenenud ja on tihedalt seotud paljude teiste valdkondadega, nagu näiteks metsandus, põllumajandus, äri, pangandus, meditsiin, muusikatööstus jne. See tähendab, et spetsialistil on võimalik saada hea töökoht ükskõik, millises tööstusharus ning seeläbi on võimalik siduda erinevad huvid või pädevused. Tihtilugu on asutustes ka oma IT-meeskonnad, mistõttu oodatakse IT-spetsialistidelt head meeskonnatööoskust. Arvuti-võhikutest kolleegidele appi tõtates peab IT-spetsialist olema ka hea suhtleja ning kannatlik kuulaja ja selgitaja. Pealegi, ka patsiga tütarlapsed on pädevad veebidisainerid või programmeerijad.