1. Käeline osavus

Pehme mööbli valmistamise protsessis on suur osakaal käsitööl, mistõttu eeldatakse meistrilt käelist osavust. Pehme mööbli valmistaja tööprotsess hõlmab jooniste jälgimist, monteerimist, materjalide lõikamist, detailide õmblemist ja liimimist ning ka toote pakkimist, kus on lisaks täpsele käele oluline ka terav silm. Järjest enam hindavad tööandjad ka töötajate erialast ettevalmistust ning pööravad tähelepanu kutsetunnistusele. Seega, õppinud sadulsepad ja pehme mööbli valmistajad on tööturul aina edukamad.

2. Jooniste lugemine ja joonestamine

Iga mööblieseme valmistamine saab alguse joonistest ja lahtilõikuskaartidest, mille lugemisoskus tagab meistri töö efektiivsuse ja kvaliteedi. Ka IT-alased teadmised ning eri joonestus-, konstrueerimis- ja paigustusprogrammide kasutusoskus tulevad pehme mööbli valmistaja töös kasuks. Eesti mööblitööstuses on tänasel päeval puudu just headest tehnoloogidest, kellele arvuti kasutamine pole probleemiks.

3. Monteerimine

Pehme mööbli valmistamise esimene etapp on karkassi koostamine, kus meistri ülesandeks on olemasolevate detailide kokku panemine. Enamasti puitmaterjalist valmistatud karkass on pehme mööbli alusraamiks ning annab näiteks tugitoolile või diivanile kindla kuju ja jäikuse. Kui mööblieseme detailid on pehmenduse ja kattematerjaliga kaetud ning valmis, tuleb ka lõpptoode kokku panna. Sestap on puutöö- ja monteerimisoskused möödapääsmatud ka pehme mööbli valmistaja töös.

4. Konstruktsiooniline mõtlemine

Väiksemates ettevõtetes on pehme mööbli valmistajal võimalik osaleda ka disaini- ja kujundusprotsessis ning sel juhul tuleb kasuks loomingulisus. Kuid nii nagu tisleri ametil, on ka pehme mööbli valmistaja puhul veel olulisem konstruktsiooniline mõtlemine, mis tagab disainitud tootele tegeliku kvaliteedi. Hea meister kontrollib disaini tehnoloogilist teostatavust, annab tagasisidet, kas mööbliese on kasutusmugav ja vastupidav, ning teeb vajadusel oma ettepanekud toote parandamiseks.

5. Materjalide tundmine

Diivani või tugitooli valmistamisel kasutatakse mitmeid erinevaid materjale alates puidust kuni porolooni, vatiini, kanga, naha ja eri detailideni (näiteks nööbid, paelad, nöörid, lukud). Seega, pehme mööbli valmistajal peab olema teadmisi ka tekstiilitööstusest ja materjalitöötlusest, sest iga materjal on erineva struktuuri ning mehaaniliste omadustega. Materjalide kasutamisel on oluline ka säästlik mõtteviis ning hea meister arvestab ja lõikab materjali täpselt.

6. Erinevate tööriistade käsitsemine

Pehme mööbli valmistaja tööriistakast on uhke – sealt leiab liimi-, naela- ja klambripüstoli, eri lõikeriistad, niidid ja nõelad. Lisaks käsitsi õmblemisele peab meister tundma ka õmblusmasinaid ja nende funktsioone, samuti õmblustehnoloogiaid. Sama oluline, nagu on tööriistade kasutamisoskus, on ka nende hooldamine. Õigeaegne puhastus ja hooldus tagab meistri tööriistadele pikema eluea.

Foto: Haapsalu Kutsehariduskeskus