Pühapäeval 4. juulil jõudsid Stockholmi Emajõe lodi Jõmmu, viikingilaev Turm, Eesti rannarootslaste alus Runbjarn ja kuunar Blue Sirius. Esmaspäeva õhtul toimus Stockholmi südalinnas kuningakoja esise kai peal Svjata Vatra kontsert, lühike purjekino programm ja varjuteatri etendus. Teisipäeval maabus rahumeelne kultuuridessant ajaloolise Sigtuna linna väravate ees. Nädala teises pooles külastatakse ka Birka linna, et siis võta juba kurss Soome vetesse.

Lodja kapteni Priit Jagomägi sõnul tuldi Rootsi ka omamoodi printsess Victoria pulma. "Oleks ehk õigeks ajakski jõudnud, kuid ilmaolud ei olnud soodsad ja Eesti sisevetelt on Rootsi randadeni õige pikk maa tulla. Aga kuigi pulmalauda me ei jõudnud, anname omapoolse pulmakingi noorpaarile ikka üle," rääkis Jagomägi.

Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi egiidi all toimuv kultuuridessant külastab kolme nädala jooksul Eesti, Läti, Rootsi ja Soome sadamaid, kus osaletakse mitmetel merega seotud kultuuriüritustel. Külastatavates sadamates tutvustatakse laevasid ja Eesti väikesadamaid, tehakse mereteemalisi õpitubasid ning pakutakse kultuuriprogrammi kino, varjuteatri ja muusikaga. Retkel osalevad lodi Jõmmu, viikingilaev Turm, Haapsalu laevameistrite ehitatud Runbjarn ehk Ruhnu karu ning kuunarid Kajsamoor ja Blue Sirius.

Eesti ajalooliste purjelaevade kultuuridessant Läänemerel 2010 on eelüritus aasta pärast toimuvale rahvusvahelisele vanalaevade kultuuridessandile, mille keskmeks on 2011. aasta Euroopa kultuuripealinnad Turu ja Tallinn. Osalema kutsutakse ka kõikide teiste Läänemere äärsete sadamate ajaloolisi laevu.

Kultuuridessandi kodulehelt saate lisaks taustainfole jälgida ka lodja liikumist reaalajas.