Vanemad on teda mitmeid kordi näinud ja rääkinud temaga, sest ta tihti külas käinud. Ma tahaksin nii väga minna tema juurde, aga siis peaksin vanematele valetama, et lähen kellegi teise juurde ööseks, aga kardan, et nad ei jää uskuma ja hakkavad uurima mingit moodi, kus ma tegelikult olen. Mida teha? Heleri, 16.

Dr Noormann: Päris alaealine sa juriidilises mõttes siiski enam pole, kuid vanemate vastutusel sellegipoolest. Moralist ütleks, et valetamine on ebaeetiline. Psühholoog näeb selles veel muidki ohte. Kõigepealt hakkab valetamine vaevama sinu südametunnistust ja see ei lase sul rahulikult nautida ka seda, mille pärast öösel kodunt ära tahtsid olla.

Kui see vale, kuigi seda võiks ehk kuidagiviisi ka hädavaleks nimetada, välja tuleb, on see löök sinu ja vanemate vahelisele usaldusele edaspidi ja neil tekib uus argument sind keelates - sa ei ole usaldusväärne. On asi seda väärt?

Kuid kõige olulisem on see, et suured petmised saavad alguse väikestest valedest. Valetajaks ja petiseks ei sünnita, vaid kohanetakse mugavuse nimel. Kui alateadvus on talletanud eesmärgi saavutamise kogemuse ebaausal teel, on ta valmis sama kordama ka edaspistele probleemidele lahendust otsides. Küllap oled just selles arengustaadiumis, kus pead otsustama, kas püüda keerulisi olukordi lahendada ausalt, kuid sulle ebamugavamalt või mugavamalt, kuid valelikult.

Mida sinu vanemad võivad karta sind keelates? Kõigepealt ärakasutamist, mis otsesõnu tähendab seksuaalvahekorda tundeid teeseldes või tunnetega manipuleerides ning alkoholiuimas vastutusvõimetust. Kuid iga seksuaalvahekord pole ka ärakasutamine, vaid lihtsalt kergemeelsus või mõtlematus.

Ohtudeloetelus on haigused, soovimatu rasedus, parafiiliad (seksuaalkäitumise hälbed). Vanemad tahavad sulle head sinu eest vastutades ning ei taha aimata, et võid tarbida alkoholi ja muid mõnuaineid või sattuda mingi kuritegeliku käitumisega seltskonna mõju alla.

Igal juhul pead olema valmis vanematele seletama, miks pead ära olema just öösel ja mis on see tegevus, mida ei saa teha päeval. Mängi selgeltnägijat ja loetle ise neid ohtusid, mida nad võivad sinu öises äraolemises näha ja lisa, et tead kõike seda ja oled täiesti kindel. et suudad neid vältida. Sellega võtad vanematelt vähemalt keelamise argumendid ja kui siiski keelavad, siis lihtsalt autoritaarsest vajadusest ennast kehtestada.

Jaga
Kommentaarid