Põhjusi, miks noored väga varakult seksuaaleluga alustavad, on erinevad. Eks seisneb asi selles, et tahetakse see ära proovida. Mõnele on süütus häbiasjaks. Teisel variandil proovitakse kellegagi seksida just sõprade ärgituste tõttu.

Nooruk, kes kuskile kampa kuulub, tunneb ennast valge varesena, kuna teised hooplevad oma voodisaavutustega. Valge vares hakkab tundma end veidi mõttetuna, kuna tema ei ole veel kellegagi seksinud, aga sõpradel jagub juba suuri kogemusi.

Seksida sõbranna või tuttavaga pelgalt seepärast, et laskuda oma sõpradega samale pulgale, on kõike muud kui hea. Niimodi saab partner haiget, kui teada saab, et temaga tehti randevuud vaid seepärast, et sõprade ees kelkida. Inimesi on erinevaid, ning mõnele noormehele võib hiljem kohale jõudes selguda, kui suure prohmaka ta tegi. Kuid tehtut tagasi võtta ei saa.

Tüdruku psüühikale mõjub esimene vahekord nagunii emotsionaalselt, paljudel poistel aga erilisi tundeid selles vallas ei teki. Jääb mulje, nagu poisid seksiksid kõikide tüdrukutega, kellega ainult saaks. Ometi on ka poistel tunded, kuid neile pole esimese vahekorra tähtsus nii oluline, kui tüdrukutele.

Väga sageli tuleb ette, et süütus kaotatakse kuskil peol olles ja harilikult purjus peaga. Poiss on siis julgem ning tüdruk viinauimasena kergeks saagiks. Tüdruk võib hiljem häbi pärast maa alla vajuda, kuid on ka neid tüdrukuid, kes lasevadki igal kutil endast üle käia. Tulevikus sellist “madratsineiukest” eriti ei taheta. Ja ega need gigolodki hinnas ei ole.

Miskipärast käib juhuseksiga kaasas käsikäes tolerantsus ja taunimine. Tüdrukud mõistetakse juhuseksi eest hukka ning poistega ei tehta midagi. Inimestele tundub tohutult iseenesestmõistetavana, et noormees võib seksida paljude neidudega, aga kui tüdruk iga kutiga voodis käib, tembeldatakse too automaatselt lõdva püksikummiga isikuks. Mulle meeldib, et eesti keeles ka poistele/meestele leidub väljendeid, mis iseloomustavad iga neiuga seksivat poissi. Nendeks sõnadeks on litsmees ja gigolo. Aga nagu Eesti ühiskonnast näha, ei kasutata neid eriti tihti. Paljude pealt on näha, et solvatakse pigem õrnema soo esindajad kui mehi.

Iga inimene teeb valikuid. Kui tüdruk ahvatleb kutti seksima, on see tema langetatud valik. Poisil on valida: kas seksida või mitte. Seega ei saaks ikka tüdrukuid süüdistada, et nad kogu aeg mehi ahvatlevad, kui meestel on võimalus pakkumisest ära öelda. Mida kahjuks väga sageli ei tehta. Kogu skeem toimib ka vastupidi.

Paljud noored alaealised saavad juba lapsi. Mis selle tingib, ei oska ma päris täpselt öelda. Mõni ei kasuta lihtsalt kaitsevahendeid. Mõni aga arvab suures armastusetuhinas, et just nüüd ollakse piisavalt küps lapsesaamiseks. Veri on paksem kui vesi ning tüdruku vanemad on nõus last kasvatama, kuna lapsel on sellises eas veel kool lõpetamata ning tööd ka pole. Noored ei mõtle pikemas plaanis, neil lihtsalt on soov lapsevanemaks saada ning see, kuidas pärast hakkama saab, tuleb hiljem. Lapsesaamine paneb aga paljudel väärtushinnangud paika. Kuid nagu ikka, leidub erandeid. On lapsevanemaid, kes oma lapsed hülgavad ja neid, kes lapsed üles kasvatavad.

Seega, kui armastad, siis hooli. Kui hoolid, kasuta kondoomi!