Tuntud näitlejad toetavad, kuid ei domineeri

See, kui palju tuntud inimesi ühte filmi kokku topitud on, täidab tavaliselt otsekui pipra või soola ülesannet köögis, kui on tarvis varjata toidu roiskunud maitset. Selles filmis oli aga kõik enam kui tip-top. Tabasin end ikka ja jälle siiralt imestuselt, kuidas sai seltskond noori kogenematuid tüüpe pea olematu raha eest ära moosida sellised tipptegijad nagu Ivo Uukkivi, Priit Võigemasti, Raivo Trassi, Hendrik Toompere Jr ja Taavi Teplenkovi. Sest ilmselgelt on noore ja edeva generatsiooni kaasamine tükkmaad lihtsam ülesanne, sest neil pole kuulsusest ja tähesärast iial küllalt...

Mingil momendil hakkas mul aga enda pärast häbi, et olin pidanud "Vasaku jala reede" tegijaid kogenematuteks, sest püüdes pingsalt tabada teose kaameratöös, montaažis või režiis vigu, jäid need paraku leidmata. Puudus eesti filmile tüüpiline punnitatud konversatsioon (peaaegu) täielikult, eriti realistlikult olid välja mängitud trainspottinglikud narko- ja ülirobustsed seksistseenid ning võlus äärmiselt autentne tõsielu kujutus, mis jäi siiski kaugele Õunpuu-laadsest depressiivsusest. Muide...asja võlu peitubki selles, et kohati äärmiselt traagilise ja surma täis külvatud tegevustiku keskele tõi kergust selline huumor, millel minu jaoks võrdlusmoment Eestis puudub.

Nauditav signatuurhuumor ja hea saundträkk

Kui näiteks Rain Tolki ja Andres Maimikut iseloomustab neile omane veidi peaga-vastu-seina-huumor, siis Andres Kõpper ja Arun Tamm on oma tiimiga ilmselt väga palju kvaliteetseid stand-up koomikute etteasteid vaadanud. Nende kohati hollywoodilik rumal nali tõi ootamatuid naerupahvakuid, silus piinlikke momente ja muutis isegi sellise kohta, kus ühekorraga 5 inimest maha lasti, talutavaks. Ning oleks kuritegu mitte ära mainida filmi fantastilist helindamistööd - peensusteni viimistletud heliefektid sõrmeluude murdmisest nahktagi kriginani, lisaks originaalloomingut kodumaistelt ansamblitelt nagu Aides, Tenfold Rabbit, Slinghunt ja otseloomulikult Ewert and the Two Dragons.

Ette võiks heita ehk ainult seda, et filmi algusosa oli liiga veniv, koondades kogu actioni filmi viimasesse kolmandikku. Kuid võib-olla oligi see taotluslik, sest kui vaataja oleks otsemaid visatud hiljem aset leidvate sündmuste keerisesse, poleks ta ilmselt ööd ega mütsi aru saanud. Ning kuigi tegu on mitmete erinevate süžeeliinidega, siis on selgesti eristatavad kaks peategelast, kes on ka ainsad, kes filmi jooksul arenevad. Teised saavad kas lihtsalt surma või jäävad samale tasandile. 

Elagu uus filmimeistrite generatsioon!

Kuna ei tahaks Teie filmielamust ära rikkuda, siis vaid õige lühidalt ka sisust. Antud teos on "tants üüratu rahapambu ümber", mis liidab üheainsa uskumatu öö jooksul mitmeid täiesti erinevaid elusaatusi alates lootusetutest süstlanarkaritest ja libudest, lõpetades korralike koolipoiste ja allilma kõrgeimal positsioonil tegutsevate gängsteritega. Kes tahab näha Lauri Pedaja paljast tagumikku või ette kujutada, kuidas on Ott Leplandiga voodit jagada, siis andke minna! Ainult, et tuleb arvestada, et just neile viimastele on antud tavaelust vägagi erinevad karakterid! Võiks öelda, et suisa vastandlikud. Muide, kes soovivad näha, kuidas käib kangete narkootikumide tarbimine ja mida see inimesega teeb, siis tasub samuti endale see pilet lunastada. Garanteeritult kaob isegi alkoholiisu üsna pikaks ajaks!

Lisaks eelpool mainitutele saab filmis näha ka mõlemat režissööri, kellest ühel on siiski palju kandvam roll. Teine püüab lihtsalt mingil momendil ööklubis Liis Lassi rajalt maha võtta, kuid paraku jääb tal filmistsenaariumi kohaselt sarmist puudu. Äärmiselt suure üllatuse pakub muide siiani vaid paljaste fotoseeriate ja kellegi pruudistaatuse tõttu tuntust kogunud Gerli Rosenfeld, kelle kaunis keha pole ainus paljastus, mida näha pakutakse.Ehk kokkuvõtteks - kui Teid on ära tüüdanud ikka ja jälle samade nägude vahtimine, siis see on midagi uut ja teistsugust. Kuigi tugisammasteks on appi võetud vanad tegijad, siis ei saa mitte mingil juhul väita, et nemad selle filmi peategelased oleksid. Elagu noored tegijad!

Vaata ka põnevaid kaadreid filmist! 

NB! Hoiatuseks lapsevanematele - pere pisemaid küll sellele kinoseansile kaasa võtta ei tasu!