Küberkiusamine kui uue sajandi probleem

Veebikonstaabel Maarja Punak ütles Delfile, et Ask.fm keskkond oli algselt sarnane tema lapsepõlves populaarsetele sõbravihikutele, kus sõbrad vastasid üksteise vihikutes erinevatele küsimustele ning joonistasid või kleepisid tekstile pilte juurde. "Erinevuseks on aga see, et toona ei antud vihikut näha või täitmiseks suvalistele isikutele," erineb Punaki sõnul noorte suhtlusviis täna siiski olulisel määral eelmise sajandi omast. Punak lisab: "Ask.fm-is saavad ka võõrad albumi täitmisele ligi ning lisatavate küsimuste sisu ei kannata tihti mitte mingisugust kriitikat. Seetõttu on keskkonnast kujunenud teinekord täiesti valimatu mõnitamise ja kiusamise vahend, mis võib pilkamise või ahistamise ohvriks langenut tõsiselt traumeerida."

Politsei soovitab enne keskkonda konto loomist seda sammu tõsiselt kaaluda ning kiusamise või teiste probleemide puhul julgelt ema-isa, õpetaja või veebikonstaabli poole pöörduda. 

Kuidas probleeme ennetada?

"Kõige lihtsam on ennast seda tüüpi kiusamise eest kaitsta keskkonda mitte kasutades," ütleb Punak, kuid märgib ära, et kiusu soodustav keskkond ei ole mingil juhul õigustus kellegi kiusamiseks. Punak leiab, et nii mõneski mõttes panevad keskkonna normid paika kasutajad ise. Sellest tulenevalt toimub pikemas perspektiivis kiusamist vähem siis, kui on rohkem noori, kelle sõpruskondades ei peeta sellist käitumist normaalseks, veel vähem siis lahedaks.