Piknikulaud on meil rikkalik. Tšiili vein, Itaalia varajane kartul, Argentina kala, Poola sink, Kostarika melon, tundmatu maa pirnidest tehtud siider; Hispaanias villitud apelsinimahl. On ka kohalikku kraami. Kõige naljakam toode on šaslõk

Piknikulaud on meil rikkalik. Tšiili vein, Itaalia varajane kartul, Argentina kala, Poola sink, Kostarika melon, tundmatu maa pirnidest tehtud siider; Hispaanias villitud apelsinimahl. On ka kohalikku kraami. Kõige naljakam toode on šaslõkk marinaadis. Kui ise osta kilo sealiha ja tükeldada, saab alati millegipärast rohkem šaslõkki, kui osta kilo valmiskaupa.


Ma olen teinud šaslõkki tavaliselt veinimarinaadis, lisades sibulat ja rohkelt punast pipart, ja ühte Aasia kastet, mida ostan Tallinna vanalinnast Nunne tänavalt. Tunnen, et peaks retseptis midagi muutma: võib-olla rohkem õli ja maitseaineid. Vahel olen läbi ajanud koduveiniga, mis on eelnevalt maitsestatud kaneeli, nelgi ja muuga ning keedetud hõõgveiniks.


Maksa puhul kasutan veini asemel keefiri.


Oluline on ka varda läbimõõt. Proovige ajada toorvorsti jämedasse vardasse. Tulemus on troostitu. Lihtsalt lõhud vorsti ära. Seetõttu hankisin hästi peenikesed vardad. Selle otsa on mugav vorste ajada, kuid hiljem halb varrast keerata. Kuid saab hakkama. Mul on väike plaan proovida grillida veisefileed. Meistritel on selleks spetsiaalsed ahjud. Kuid eks saab selle töö ka välikaminas tehtud. Pean seda marinaadi asja veel uurima Eesti parimatelt, ja kui teada saan, siis jagan ka lugejaga.


Kalaga on ju kõik selge. Maitsesta soola, pipra ja tilliga ning keera fooliumisse. Ja küpseb palju kiiremini kui kana.


Kuuma ilmaga soovitan liha ja kala kõrvale külmi jooke. Veini on alati parem jahutada, eriti valget, sest muidu maitseb see nagu küpsetamata liha. Eine aga võib lõpetada kuuma teega. Suvi on mõnus.

Paavo Kangur