Tundub, et kui looming on massidele meeltmööda, võib kunstnik pintsliga harakiri sooritada — kõrge kunstiringkond kriipsutab ta hoobilt oma hingekirjast maha. Tauno Kangro võimsad skulptuurid, millest iga tuivanka sotti saab, põhjustavad kunst

Tundub, et kui looming on massidele meeltmööda, võib kunstnik pintsliga harakiri sooritada — kõrge kunstiringkond kriipsutab ta hoobilt oma hingekirjast maha.

Tauno Kangro võimsad skulptuurid, millest iga tuivanka sotti saab, põhjustavad kunstiaustajate hulgas kära. Südant hakkaks nagu liivapaberiga kraapima, kui mõni uus kujumürakas on kerkimas. Liiga rahvalik ja lihtne, et olla kunst? Navitrolla ees, kes rõõmustab tavainimese silma lõbusate piltidega, samuti punast vaipa lahti ei rullita. Õige kunstnik peaks siis igal õhtul jumalat paluma, et tema looming üldsusele meeldima ei hakkaks, vähemalt mitte enne tema surma?

Mulle meeldib monumentaalne ja arusaadav kunst! Mitte kunst, millel põhisõnumiks: «Nii mõnna on kunsti pärast kannatada! Juhuu!» Berliinis kössitas tänaval liikumatult mees, okastraat käänlemas ümber värviga mätserdatud kere. Need traaditorked, need piinad ainuüksi ülendasid inimplastika kunstiväärtuseks? Kui punnitad ühe teose kallal ikka paar aastat ja tagatipuks saad õiget värvigammat valides migreenihoo, tõuseb ka kunstiväärtus?

Minu meelest on veel oluline, et kunst tekitaks aukartust. Kas siis grandioossete mõõtmete, võrratult tabatud emotsiooni või filigraanse teostusega. Vaadatud küll moodsat virvarri, mis võib tähendada kõike. Ei liiguta! Kunst võiks olla elamus paljudele. Muide, Kroonika käivitab käesolevas numbris uue rubriigi «Moepolitsei», kus hindame moekunsti saavutusi. Mood ei jäta naljalt kedagi ükskõikseks!

Marilin Vikat