Tarvitses Kaire Vilgatsil amme rollis vaid lava tagant «varvast näidata», korra üle lava jalutada, kui pungil saalitäis huilgas. Õhk oli palav poolehoiust, «Meie Vilgats!». Tol «Romeo & Julia» etendusel meenus mulle üks erikummaline üritus oma neljateist aasta eest.

Olin ajakirjanikuna kutsutud muinsusallveelaeva Lembitu pardale. Oscar Wilde’i Selts pidas seal isekeskis iidolile pühendatud loomeõhtut. Häälest ära pianoola saatel esinesid seltsi mehed Erki Otsman ja Toomas Kutter. Külalistähena maitses noorukite imetlust Estonia lavalt taandunud ööbik Margarita Voites. Karusnahkadesse mähkunud primadonnale andis puhkust hallis kleidis koolitüdruk Pärnust. Suurt kasvu, uje, justkui oma head häält häbenedes. Vaene tüdruk, mõtlesin. Unistab lauljaks saada, aga enesekindlust pole suuremat antud. Selliseid püünele püüdlevaid tüdrukuid on palju, kes parimal juhul oma pere ja sõprade ringile laulma jäävadki.

Mõned aastad hiljem säras sama tüdruk kogu pikkuses «Kahe takti» finaalis, jäädes žürii maitse järgi alla vaid ehk siledamate nägudega Tanelile ja Inesele. Koos teise päikeselise olemisega finalisti Dagmar Ojaga jäi Vilgats aastateks ikka teise ritta — nõutud ja menukaks taustalauljaks.

Nüüd toob Vilgatsi nimi linnahalli täis. Polnud Kargita Tallinnfilmi, pole õiget muusikali Vilgatsita. Moodne muinasjutt, mis lubab uskuda positiivse aura läbilööki Eesti lavadel. Mis seest lauldud, see sisse läheb!

Miks küll produtsendid ei märka ja Vilgatsi häält plaadi peale ei torka?! Kas plaaditootjad ei käi muusikalietendustel? Nagu ilmselt mitte ka muusikaakadeemia professorid. Imelik on lugeda, et Kaire Vilgats jäeti akadeemia ukse taha, nagu samuti end rahvalemmikuks laulnud Liisi Koikson. Polevat teoorias piisavalt kabedad…! No ju siis on professorid eesmärgiks võtnud laulvate teadurlauljate koolitamise kabineti seinte vahele. Samas õhatakse ikka veel, et pärast Otsa, Voitest, Kaalu, Krummi pole muusikateatri lavale lisandunud ühtegi tõelist tähte.

Laulma võib paljud panna, publikulemmikuks ja seltskonna hingeks ei õpeta.


Meelis Kapstas