Ohkasin kergendatult, kui mässuks läks. Vähemasti ühes asjas vedas. Et mullu Ateenas mu lemmikeurola…

Ohkasin kergendatult, kui mässuks läks. Vähemasti ühes asjas vedas. Et mullu Ateenas mu lemmikeurolaul, Dima Bilani esituses, napilt ei võitnud. Sest muidu tulnuks meil nüüd Moskvasse sõita. Või siis oleks läinud Eurovisiooniga nii nagu omal ajal Moskva olümpiamängudega. Boikotiks. Sest vene karul on kana kitkuda pea kõigi oma Euroopa naabritega.
«Never, never let you go,» laulis Bilan mullu ka Eestilt välja 10 punkti . Tal oli õigus: Venemaa ei jäta meid kunagi maha…

Eurolaulupidu aga toimub armsas Helsingis. Ja nagu igal kevadel, tegi Kroonika oma tabeli. Paludes punkte panema eesti rahva lemmikud. Pakkumaks oma lugejatele teleka ees võimalust võrrelda enda maitset oma autoriteetide omaga. Õnneks muusad ei vaikinud, ka siis, kui Tallinnas «kahurid paukusid» Ehk nagu muheles Indrek Tarand: «Mis seal’s ikka, anname Kroonika välja, siis «integreerimine» edasi…»

Viimase nädalaga on kõik hakanud paistma uue nurga alt. Isegi Pet Shop Boys’i laulutekstid. PopArti elavad klassikud ei peljanud tulla kontserdiga Londonist siia «fašismi katlasse». Või eh vastupidi, nagu pealkirjastab üks nende uusim laul: soodoma-komorra show on igaühele ainukordne performants.

Londoni duo tervitas-tänas Saku õllehallis publikut korrektselt nii eesti kui vene keeles. Lisades kohe PSB kvaliteedis (enese)irooniaga: «Ärge arvake, meil on poliitilisi laule ka!» Seepeale lasti kõlada lool: I’m With Stupid (Olen rumalate keskis). Ja sama hea irooniaga show lõpuni välja. Lisapaladeks olid mõistagi PSB kaks tuntuimat hitti. Seni pigem seksuaalvähemuste lipumarss «It’s a Sin» sai nüüd Tallinnas kohaliku tähenduse — mida iganes Eesti ka ei teeks, vene karu meelest on see ikka patt. «Go West» kõlas aga kui Tuglase üleskutse: saage lõpuks ometi eurooplasteks!

Lõpujämmiks sobis «We’re shopping» nagu rusikas vitriinidesse. Kes PSB psalme paremini tunnevad, need teavad, et tekst käib poliitilise šoppamise pihta, kus kõik kaubaks läheb. «We’re bying and selling your history…»
Ülehomme selgub, kas meie «Kuriteopartnerid» laulavad edasi välja finaali. Nii või teisiti, pühapäev tuleb ilus — emadepäev!

Meelis Kapstas