A mõ zdes vsje kriminaalõ (Meie oleme siin kõik kriminaalkurjategijad) – ütlesid mehed, kui tä…

A mõ zdes vsje kriminaalõ (Meie oleme siin kõik kriminaalkurjategijad) – ütlesid mehed, kui tänase Kroonika sangar, Saaremaa ärimees Tullio Liblik astus viiendana neljakohalisse Rahumäe arestikambrisse.

Juhtub ikka, kuid teeb ka kõhedaks. Kuidas kõlaks mõne hoolimatu ärimehe vestlus kriminaalidega sellises kongis? Ma oskan raha teha, ütleb bisnesmän. Meie tugevamad küljed on röövimine, tapmine ja vägistamine, vastavad kriminaalid, ning küsivad: äkki vajate midagi meie teenusepaketist? Nii kohtub rahakas riivatud õiglustunne hämarama eriala spetsialistidega. Sel teemal on tehtud filme, näiteks «Oligarh», kirjutatud raamatuid – «Ristiisa» – ja vändatud teleseriaale – «Sopranod».
Naljakas on ju vaadata, kuidas mafioosod higistavad aurusaunas ja arutavad järjekordset petuskeemi. 
Kurb on aga, kui kahe riivatud õiglustunde liit viib verevalamiseni. Niigi haprad on meie väikeriigis inimsuhted. Eestis olla 30 allilmarühmitust, kindlasti otsib neist mõni alanud majandussurutises uusi teenimisvõimalusi. Liisingud tahavad ju maksmist ja elu elamist.

Kui «Ristiisa» loetud, siis võib ka tantsutähtede saadet vaadata. 1930ndate Chicagost rääkivates filmides olid kohustuslikud kaadrid seina taga salabaaris toimuvast lõbutsemisest ning hoogsatest tantsukaartest. Glamuur, raha, keelatud lõbu ja triibulistes ülikondades italianod on alati tõhus kokteil.
Nii et tegin härra Liblikuga intervjuud, ja ausalt öeldes, ega ta ei tahtnud väga rääkida. Üritas hoida madalat profiili. Viimasel ajal on selline käitumine ärimeeste hulgas väga tüüpiline.
 
Paavo Kangur