Kätlin, miks valisid Haapsalu Kutsehariduskeskuse ja majutusteeninduse eriala?

Pärast põhikooli olin kindel, mida tahan õppida. Gümnaasiumi välistasin, kuna tahtsin omandada kohe nii kutset kui ka keskharidust. Enne õppima asumist uurisin põhjalikult majutusteeninduse õppekava, mis sisaldas nii hotellindust, toitlustus- kui ka turismiteenindust. Mulle hakkas see väga meeldima, kuna eriala on väga lai ja mitmekülgne. Lõpetasin kooli sel kevadel ja need kolm aastat möödusid linnulennult.

Milline on hea teenindaja?

Hea teenindaja peab olema alati rõõmsameelne ja tal peab olema tugev närvikava. Kindlasti teeb lihtsalt teenindajast hea teenindaja huumorimeel, hea suhtlemisoskus, täpsus ja korrektsus. See kehtib kõigi teenindajate kohta olenemata valdkonnast. Teenindaja ei võta kunagi endaga tööle kaasa halba tuju.

Räägime sinu õpingutest Haapsalu Kutsehariduskeskuses, kuidas õppetöö välja nägi?

Õpingud kestsid kokku kolm aastast. Keskhariduse saamiseks õppisime üldaineid, nagu matemaatika, keel ja kirjandus, võõrkeeled jne. Lisaks üldainetele olid erialased ained, mis jagunesid teoreetilisteks ja praktilisteks tundideks. Erialaseid aineid oli palju ning minu jaoks olid need huvitavad. Näiteks õppisime spaateenindust, pärimuskultuuri, toitumisõpetust ja palju muud. Mulle väga meeldisid toiduvalmistamise praktilised tunnid.

Koolielus on tähtsad erinevad kutsemeistrivõistlused, kus õpilased saavad omavahel mõõtu võtta ning parimad saadetakse kooli esindama Eesti meistrivõistlustele Noor Meister. Minu esimesed võistlused olid teisel kursusel ja panin ennast proovile restoraniteeninduses. Seal nakatusin võistlemispisikuga ja nii olen tänaseks võistelnud vabariiklikel meistrivõistlustel ning peatselt lähen Eestit esindama maailmameistrivõistlustele.

Kus sa käisid praktikal ja mida sa sealt õppisid?

Esimesel õppeaastal oli praktika kooli Hostelis. Teisel aastal oli kaks nädalat praktikat vabalt valitud hotellis. Lisaks sain võimaluse käia praktikal Maltal, mis andis mulle väga suure kogemuse. Praktikal välisriigis tuli tervelt kuu hakkama saada võõras keskkonnas ning hoopis teistsugustes töötingimustes. Erialaselt oli väga oluline ingliskeelse teeninduse praktiseerimine. Teisel aastal tuli sooritada ka teeninduspraktika. Sellest praktikast kasvas välja minu tänane töökoht. Viimasel aastal tuli läbida hotellis vastuvõtupraktika. Olles läbi teinud väga erinevaid praktikaid, mõistsin, et minule ei sobi ühe kohal seisev töö ning minu kutsumuseks on restorani- ehk toitlustusteenindus.

Kus sa praegu töötad ja kuivõrd saad oma töös kasutada kutsekoolis omandatut?

Praegu töötan restoranis MEKK ja Savoy baaris. Kutsekoolis omandatu on andnud mulle tugeva põhja, kuid treenides võistlusteks ja töötades olen tänaseks õppinud palju juurde ning lihvinud ja edasi arendanud oma seniseid oskusi.

Milline on sinu karjääriunistus tulevikuks?

Unistan päris oma väikesest restoranist või baarist. Selle täitumiseks tuleb veel vaeva näha, saada kogemusi ja õppida võimalikult palju juurde.

Vähem kui nädala pärast sõidad Brasiiliasse, et Eestit esindada restoraniteeninduses ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel WorldSkills. Kuidas oled end ette valmistanud?

Mind valmistab võistluseks ette Teie Kelner OÜ teeninduskvaliteedi juht Tiiu Parm. Viimased kuud on möödunud treenides ja õppides ning veel kord treenides. Minu erialal on ülesandeid väga palju, mida tuleb läbi teha ja koos püüame ette valmistuda ka igasugusteks ootamatusteks.

Milline on võistlusülesanne?

Eesti osaleb maailmameistrivõistlustel restoraniteeninduse erialal esimest korda. Sel aastal panevad oma oskused proovile restoraniteenindajad 36 riigist. Võistlused kestavad neli päeva, igal päeval läbime ühe mooduli. Võistluse erinevateks osadeks on Fine dining, Banquet dining, Casual dining, Bar module ning nendele lisaks veinide, kangete alkoholide, likööride ja kangestatud alkoholide pimetest. Ülesanded on keerulised ja võistlustel võivad korraldajad muuta võistlusülesandeid 30% ulatuses.

Usun, et saan Brasiiliast hindamatu kogemuse kogu eluks. Ma olen enam kui kindel, et see pingutus tuleb mulle kunagi kindlasti kasuks.

Kas teadsid, et …

11.–16. augustini toimuvad Brasiilias Sao Paulos ülemaailmsed kutsemeistrivõistlused WorldSkills 2015, kus ligi 50 riigist panevad oma oskused proovile 1200 kutseõppurit. Nende seas on ka üheksa vaprat Eesti noort, kes võtavad mõõtu mehhatroonikas, restoraniteeninduses, maastikuehituses, plaatimises, veebidisainis, IT-s ja tisleritöös. Noorte osalemist rahvusvahelistel võistlustel koordineerivad Sihtasutus Innove ning Haridus-ja Teadusministeerium.