Ergo, miks otsustasid Haapsalu Kutsehariduskeskuse ja mööblitisleri eriala kasuks?

Pärast põhikooli lõpetamist pidin valima gümnaasiumi ja kutsekooli vahel. Kuna mu kaksikvend läks Tallinnasse gümnaasiumisse, siis otsustasin ka sinna minna. Aga üsna pea sai selgeks, et gümnaasium ei ole siiski minu jaoks. Aasta hiljem asusin õppima Haapsalu Kutsehariduskeskusesse tisleri eriala. Juba põhikoolis oli minu lemmiktund tööõpetus ja sellest kasvaski välja suur huvi puutöö vastu. Elukutse valikul tuleb usaldada oma sisetunnet. See, mis sobib sõpradele ja vanematele, ei pruugi olla sinu unistuste amet.

Milline on väga hea tisler?

Ta peab olema ülimalt täpne. Üks millimeeter on tislerimaailmas suur mõõt. Kui eksid millimeetriga võib sinu valmistatud sahtel mitte sobida kappi. Noor tisler ei tohi muutuda liiga julgeks ja seetõttu lohakaks, näiteks saepingil töötades võib tähelepanematusest saada väga tõsiseid vigastusi.

Tänaseks oled juba vilistlane, aga meenutame sinu õpinguid. Kuidas õppetöö Haapsalu Kutsehariduskeskuses välja nägi?

Õppetöö oli väga praktiline. Õppisin kutsekeskharidusõppes, mis tähendab, et lõpetades sain nii keskkooli lõputunnistuse kui elukutse. Esimese kursuse alguses keskenduti teooriale, aga mida aeg edasi, seda rohkem oli praktilist tööd. Teisel kursusel valmistatakse mööblit ja puittooteid ning õpitakse nende viimistlemist. Kolmandal kursusel keskendutakse lõputöö valmistamisele, kõik algab joonistega ja lõpeb valmistootega. Mina valmistasin tualettlaua.

Kõik erialaained on omavahel seotud, näiteks alustad toote tegemist mööbli- ja puittoodete valmistamise tunnis ja lõpetad viimistluse tunnis. Minu lemmik oli mööbli- ja puittoodete valmistamine, sest seal nägi lõpus valmistoodet ja sai ise hinnata, kuidas välja kukkus.

Minule puiduga töötamine meeldib ja koolis nägin erialaste ainetega kõvasti vaeva. Seda panid tähele ka õpetajad ja nii valiti mind kaks korda esindama oma kooli Eesti kutsemeistrivõistlustel Noor Meister. Esimest korda osalesin vabariiklikel võistlusel 2013. aastal. Kohapeal pidin valmistama laeka, mille eest sain teise koha. Panin ennast proovile ka järgmisel aastal. Võistlusülesandeks oli valmistada puidust kell. See õnnestus mul väga hästi ja sain kuldmedali.

Millistel praktikatel oled käinud?

Juba esimesel kursusel avanes võimalus minna praktikale Soome. Seal sain näha, kuidas mujal Euroopas sama eriala väljaõpet tehakse. Teisel kursusel olin praktikal koolis ja treenisin võistluseks Noor Meister. Viimasel aastal käisin praktikal firmas Idee4 Mööblikoda. Seal valmistatakse eritellimus- ja disainmööblit vastavalt kliendi vajadustele ja soovidele. Valmistades erilahendusi klientidele, sain seni suurima erialase kogemuse, seda eriti masintöötlemises.

Milline on sinu karjääriunistus tulevikuks?

Unistan oma väikesest ettevõttest, kuid enne ettevõtluses käeproovimist tuleb juurde saada erialaseid kogemusi ja tutvusi. Kindlasti toetab kõike seda minu osalemine ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel WorldSkills.

Oled Eesti parim noor tisler ning peatselt esindad Eestit maailmameistrivõistlustel. Kuidas oled end suurvõistluseks ette valmistanud?

Harjutan Haapsalu Kutsehariduskeskuse õpetaja Uve Uustalu käe all. Treeningud on toimunud juba kuid viis päeva nädalas. Juuli alguses saime teada ka võistlusülesande, mida olen teinud otsast lõpuni mitmeid kordi läbi. Minu ja juhendaja eesmärk on ülesanne viis korda läbi teha. Võistlusel muudetakse ette antud ülesannet 30% ulatuses ja sama teeme ka meie harjutades, et olla valmis ootamatusteks.

Kuidas sind Brasiilias proovile pannakse?

Tisleri erialal võistleb 24 riiki. Võistlejad peavad 22 tunni jooksul valmistama vahtra- ja pähklipuidust kapi. Oma konstruktsioonilt on kapp üsnagi keerukas, sest tappühendusega on seotud jalad, karkass ja pealmine plaat. Kui peaks juhtuma eksimus kasvõi ühe millimeetriga, siis ei sobitu detailid omavahel kokku.

Minu eesmärk on ette antud aja jooksul saada kapp võimalikult hästi valmis, kõik muu oleneb juba kohtunike otsusest. Kindlasti loodan võistluselt saada hindamatut rahvusvahelist kogemust, näha teiste võistlejate töövõtteid ja luua häid tutvusi. Olen väga uhke, et saan oma kodumaad esindada sellisel suurel võistlusel ja usun, et need kogemused aitavad kaasa mu unistuste täitumisele.

Kas teadsid, et …

11.–16. augustini toimuvad Brasiilias Sao Paulos ülemaailmsed kutsemeistrivõistlused WorldSkills 2015, kus ligi 50 riigist panevad oma oskused proovile 1200 kutseõppurit. Nende seas on ka üheksa vaprat Eesti noort, kes võtavad mõõtu mehhatroonikas, restoraniteeninduses, maastikuehituses, plaatimises, veebidisainis, IT-s ja tisleritöös. Noorte osalemist rahvusvahelistel võistlustel koordineerivad Sihtasutus Innove ning Haridus-ja Teadusministeerium.