2015. aastal kirjutas Eesti Ekspress, et ID-kaarti tutvustava mängu Uos tegi valmis Tartu tarkvarafirma Skisosoft, mängu tellijaks oli Erki Savisaarega seotud MTÜ Ekuubis. Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) eraldas mängu arendamiseks üle 243 000 euro eurotoetust, millele Ekuubis lisas kohustusliku omafinantseeringuna ligi 43 000 eurot.

Juba siis kirjutas leht, et hirmkalli mängu suureks probleemiks on see, et keegi seda ei mängi. Samuti jäi selgusetuks, miks oli üldse vaja sellise raha eest ID-kaardi propageerimiseks mäng valmistada.

Populaarne juutuuber ja striimer Aksually avastas mängu aastaid hiljem ja tegi sellest tõeliselt lustaka hittvideo. Video esimeses pooles tutvustab autor põgusalt Eestit ja viskab kildu Erki Savisaare üle. Autor nendib, et veerand miljonit sellise mängu peale kulutada oli suur oskus, kuna populaarseid ja huvitavaid mänge tehakse tänapäeval kordades väiksema summa eest.

Seejärel asub ta mängu kallale, tegevus peaks toimuma Tallinnas, kuid koheselt avastab autor mitmeid probleeme. Näiteks on mängus võimalik sõita metrooga, seda teadupärast Tallinnas veel ei ole.

Linna keskväljakul on vaid üks vana ja lagunenud auto, autor mõtiskleb, et see meenutab pigem Põhja-Korea peallinna kui Eesti oma.

Autoga ringi sõites jääb talle silma ka kentsakas vaatepilt – ühes majahoovis asub pooleldi tükkideks lammutatud politseiauto. Selgusetuks jääb selle eesmärk ID-kaarti tutvustavas mängus.

Samuti jääb silma rentslis lamav laip. Kuna mäng oli suuntatud eelkõige lastele ja noortele, siis on selline vaatepilt äärmiselt üllatav.

"Uos on tasuta Interntipõhine multiplayer 3d rollimängul baseeruv õppekeskkond, kus saad õppida, mis on ID kaart, kuidas ID kaarti taotleda, mis on pangakaart, kuidas seda kasutada. Mis on PIN koodid, riigilõiv, dividendid, digiretsept, palk, tulumaks, käibemaks jpm." seisab kirjas mängu kodulehel.

"Vaatasime, millega lapsed tegelevad. Poisid istuvad päev otsa arvutis, mängivad sõjamänge. Neile võiks selle asemel midagi kasulikku õpetada. Nii tegimegi sama mängumootori peale Eesti e-teenuseid õpetavad 3D-mängu ja suhtluskeskkonna. Võtsime poistel püssid käest ära, las jooksevad niisama, chat’ivad, mängivad korvi, sõidavad rallit ja seejuures õpivad natuke, kuidas e-teenustega ümber käia," rääkis Savisaar 2015. aastal Ekspressile.

Ilmselgelt ei täitnud mäng oma esialgset eesmärki, kuid vähemalt nüüd pakub see internetis välismaalastele palju nalja.

Vaata videot ja mängu kodulehte allpool!