Täna on teie ees Eestit IT-s tiimina esindavad Keijo Kapp (19) ja Kristo Kruuser (20) Tallinna Polütehnikumist.

Mida on valitud erialal õppimine teile andnud?
Keijo: IT on andnud mulle hea võimaluse eneseteostuseks. IT-s on lõputult võimalusi luua midagi olulist ja unikaalset, omades seejuures vaid enda oskusi, kogemusi ja tahet. Lisaks annab see eriala paremad tulevikuväljavaated ja rohkem väärtuslikke tutvusi kui nii mõnigi teine eriala. IT on oluliselt muutnud ka mu mõttemaailma, võimaldades näiteks näha lahendusi seal, kus tavainimene ei näe probleemigi. See võimaldab efektiivselt lahendada ka IT-väliseid probleeme.
Kristo: Mulle on IT õppimine andnud elus kindla sihi, mille poole püüelda. Olen eriala kaudu leidnud ka palju tarku ja toredaid sõpru.

Milliseid oskuseid on võistlustel osalemine teis arendanud?
Keijo: Võistlustel osalemine on andnud mulle peamiselt vaid neid oskuseid, mida võistlus- ülesannete täitmiseks vaja läheb ning mõningaid kogemusi pinge all töötamises. Ei saa just öelda, et neid oskuseid ma oma igapäevaelus kasutaks. Siiski annavad võistlused võimaluse avardada silmaringi ning näha kogu IT-maailma laiema pilguga, sundides võistlejaid õppima täiesti uusi oskuseid. Neid oskusi olen saanud ja saan ka edaspidi kasutada võistlusvälistes olukordades.
Kristo: Võistlustel osalemine on andnud mulle oskuse jääda rahulikuks pingelistes situatsioonides ning oskuse tegeleda liiga paljude asjadega samal ajal.

Millest saate oma töös inspiratsiooni?
Keijo: Nii start-up’is kui ka vabal ajal devopsina töötades tuleb inspiratsioon elust enesest. Ma vaatan ja näen, mida ühiskond vajab, ning vastavalt sellele sean kas ise või kollektiivselt oma eesmärgi. Pea alati on motivaatoriks soov midagi luua — teadmine, et ma teen midagi olulist. Mul on paindlikud, kuid üsna konkreetsed põhimõtted, mille järgi tööd teha. Näiteks on esiplaanil lahendusete universaalsus ja pikaaegne jätkusuutlikust ning tagaplaanil ärilised aspektid. Need põhimõtted annavad valikute tegemisel üldise suuna. Töö tegemisel aitavad mind lisaks oskustele ka varasemad kogemused, erialakolleegid ja lõputu internetikeskkond.
Kristo: Mulle on terve elu meeldinud asju laiali lammutada ning uurida, kuidas kogu lahendus täpsemalt töötab. Just seda saan ma igapäevaselt töö juures teha ning pidevalt uute probleemide lahendamine hoiab elu huvitavana. Tunnen ennast arvutitega koduselt ning alati on võimalik midagi juurde õppida, sest IT-maailm on suhteliselt piiritu. Hea tunne on siis, kui on midagi rasket püstitatud.

Millised on teie tulevikuplaanid?
Keijo: Tulevikus plaanin jätkata oma praeguse eluteega, arendades mõnda start-up lahendust, milles ma näen potentsiaali muuta ühiskonnas midagi paremuse poole. Võimalusel sooviks ma maailmatasemel haridust mõnes endale olulises valdkonnas, nagu näiteks küberturve või tehisintelligents. Seejärel peab muidugi leidma ka sellele haridusele mõistliku kasutusvaldkonna. IT on ja jääb mu elu osaks, sõltumata sellest, kas ma tegelen sellega põhitööna või tööväliselt.
Kristo: Soovin tulevikus pidevalt edasi areneda ja vaadata, kui kaugele ma suudan jõuda. Lähen sinna, kuhu töö mind viib, ning naudin elu seda kõike tehes.

Ela meie noortele meistritele kaasa Facebookis ning Instagramis. Võistlejatega kohtub ning EuroSkills’il toimuvast teeb ülevaate ka TV3.