1. Regulaarne trenn

Kõik teavad, et treenimine on kehale kasulik, aga miks on see hea ka mõistusele? Inimesed, kes teevad trenni, tunnevad paremini asju ära. Seda põhjustab proteiin, mida seostatakse kognitiivsete võimetega ja mis mõjub hästi pikaajalisele mälule. Regulaarne treening ei pea olema mingi karm ettevõtmine. Sobib ka jooga või jooksmine.

2. Pillimäng

Muusikariista mängimine pakub küll suurt lõbu, nõuab üksjagu vaeva ja harjutamist ning seda on kaunis kuulata, kuid lisaks parendab see inimese kognitiivseid võimeid ja mõjub hästi õppimisedukusele. Noor suudab keskenduda paremini ja mõtleb kiiremini. Pilli suudavad õppida kõik ja mida nooremast east seda tehakse, seda parem see on.

3. Arvutimängude mängimine

Arvutimängudel võib olla mõneti halb maine, sest paljude lapsevanemate arust on see täielik ajaraiskamine, ent sõltub, milliseid mänge mängitakse. Näiteks arendavad mõned mängud probleemide lahendamise oskuseid, sest aeg-ajalt tuleb mängus ette ülesandeid, mille lahendamiseks peab mõtlema ja olema nutikas.

4. Keeleõpe

Võõrkeele õppimine ei tule kasuks ainult reisimisel, vaid see hoiab aju noorena. Uuringute kohaselt on mitut võõrkeelt oskavad inimesed paremad organiseerijad ja samuti lahendavad nad hõlpsamini erinevaid mõistatusi. Keelt õppida on lihtne. Näiteks on praegu saadaval väga palju erinevaid mobiilirakendusi ja internetilehekülgi, mille abil saab omandada võõrkeelt.

5. Lugemine

Raamatute lugemine on väga hea mitmel põhjusel. See arendab sõnavara, ettekujutus- ja empaatiavõimet. Lugemine avardab silmaringi, muudab targemaks ja hoiab aju töös. Lugemine annab noorele võimaluse kogeda asju ja mõelda situatsioonidele, millest tal muidu aimugi poleks. Lugemine asetab noore justkui paljudesse olukordadesse, mis leiavad erineva lahenduse. Inimesed, kes on lugenud palju raamatuid, on ka paremad erinevate probleemide lahendamisel.

Allikas: pinterest.com