1. Kõige olulisem - akadeemilise testi teed 24. märtsil ja saad juba hiljemalt 31. märtsiks teada, kas oled otse ülikooli saanud või mitte. Nimelt saab akadeemilise testi 65 punktiga päris paljudele Tartu Ülikooli erialadele nii sisse, et kevadel tuleb ette näidata ainult keskkooli lõputunnistus. Saad selle ülikooliasja ühesõnaga kiirelt selgeks ja lõpueksameid juba hoopis rahulikuma südamega teha (aga õppimata jätta ei soovitaks ikkagi).

2. Akadeemiline test paneb proovile. Jah, akadeemiline test on teistmoodi, kui kontrolltöö või gümnaasiumi lõpueksam, aga ta on tegelikult selle võrra raskemgi. Ülesanded ei ole keerulised, aga neid on palju ja selleks, et võimalikult palju ära teha jõuaks, on vaja päris kiire tempo valida. See selgitab ka, miks akadeemilise testi lävend kuidagi naljakalt madal tundub - see on paras väljakutse.

3. Piltlikult öeldes - akadeemilist testi ei huvita su üksikud nõrkused konkreetsetes ainetes. Testis on olulised hoopis loogiline mõtlemine, funktsionaalne lugemine, ka graafikute ja tabelite mõttes ning inglise keele oskus. Kui sinu nõrkus on üks teemadest, mida seal küsitakse, siis on muidugi kehv, aga samas ülejäänud viis valdkonda suurepäraselt sooritades võib lävendi täitmine siiski ootamatult kiirelt käia. Kindlasti soovitame siis ka eriala valides silmas pidada, et ülemäära ei peaks enda nõrga küljega ülikoolis pusima.

4. Akadeemiline test tuleb ise sinu juurde. Test viiakse läbi kõigis suuremates Eesti linnades, sh muidugi Tallinnas ja Tartus, niiet testi tegemine on lihtne ka siis, kui ise veel Tartusse sõita ei saa.

5. Ülikooli saab kandideerida niikuinii. Olenemata sinu testitulemusest, ei ole sinu edaspidi kandideerimine kuidagi mõjutatud. Kui tulemus jäi alla 65 punkti, saab suvel kandideerida riigieksamite ja muude tingimuste alusel - nagu ikka. Kui tulemus tuleb küll 65 punkti, kuid on soov valida õppekava, millele akadeemiline test sisseastumist ei paku, saab ka selle suvel korda ajada.

Ühesõnaga kaotada ei ole midagi! Akadeemilise testi kohta leiab lisainfot Tartu Ülikooli kodulehel. Samas kohas saab teha proovitesti ning registreerida end 24. märtsiks päristestile. Tartu Ülikool on täiesti objektiivsetel andmetel Eesti parim ülikool.