Treenerid on igas spordisaalis positiivsed, sest see ala on lihtsalt nii positiivne. Grupid on pidevalt täis ning pärast trenni koged meeletult head meeleolu, mida jätkub terveks nädalaks, mil uus trenn jälle peale tuleb.

Kuna olen ise jäänud truuks Tallinna Audentese spordiklubile ning sealsele Zumbale, kirjeldan lähemalt seda. Esialgu oli meil treeneriks Jorge Hinjosa, kes on pärit Ecuadorist. Ta kolis Eestisse ning on keele väga hästi omandanud. Iga tema trenn oli positiivne, ta pani tõepoolest kõik naised uskuma, et me olemegi nunnud.

Praegu on seal treeneriks Marek Tihhonov, kes annab trenne ka päris mitmes muus klubis ning olles küsitlenud paljusid naisi-mehi tema trennist ning ka teda ennast, võin lähemalt aimu anda, mis Zumba tegelikult on.

Inimesele, kes Zumbast midagi ei tea, tõlgendaks Marek seda niimoodi: "Aabitsa definitsiooni kohaselt on Zumba emotsionaalne tantsuline rühmatreening, kus kasutatakse suhteliselt palju Ladina-Ameerika tantsude elemente. Iga loo jaoks on oma kindel, ent samas lihtne, liikumine, mis võimaldab Zumbast osa saada ja seda nautida ka inimesel, kes ei ole varem eriti tantsimise ja rühmatreeningutega kokku puutunud ning kelle jaoks pikad kombinatsioonid raskusi valmistavad.

Minu jaoks isiklikult ei ole aga Zumba üldse mitte treening, vaid hoopis üks väga oodatud ja lõbus pidu, mille käigus saab heade vanade ja uute sõpradega koos tantsu lüüa ja muuta üheskoos maailma natukene rõõmsamaks ja päikeselisemaks kohaks meie kõigi jaoks. Kalorid põlevad mühinal ja füüsiline vorm paraneb selle peo käigus muidugi ka."

Seega, tundub idülliline, et kalorid kaovad, meeleolu on laes, treener on suurepärane ning muusika kaasakutsuv, aga täpselt nii see ongi! Eestis ei ole Zumba just eriti vana ala, see on põnev ning inimesed alles katsetavad seda. Kes siis on need inimesed, kes Zumbas käia julgevad?

"Inimesed, kes Zumba tundides käivad ja sinna jäävad, on üheks oluliseks asjaoluks, mis mind selle liikumisviisi juures kinni hoiab. Zumbainimesed on optimistlikud, elujaatavad, "klaas on vähemalt pooleldi täis" tüüpi tegelased, kes eelistavad elamist niisama olemisele ning suudavad ja julgevad seda aktiivselt olemas olemise armastamist välja näidata. Need on inimesed, kellega tahaks ka trenniväliselt koos olla ja kes muudavad maailma helgemaks, säravamaks ja paremaks."

Peamiselt käivad Zumbas siiski naised, ent on ka tunde regulaarselt külastavaid mehi. "Ma ei ütleks, et Zumba on naiste pärusmaa, pigem on selle trendi taga väärad eelarvamused ja kinnistunud sportlikud soorollid, mille kohaselt ei sobi mehel aeroobikasaalis liikumisest rõõmu tunda, sest tõeline mees peab hoopis jõusaalis kangide ja hantlite keskel kulmu kortsutama," selgitab Marek.

Eestis on meessoost Zumba treenereid päris mitu. Tallinnas tegutseb lisaks Marekule ja Jorgele ka Aivar Koppas.

Kas trennide andmine on Mareki elus ainus asi? Ei, sugugi mitte. Mehel on kolm last ja armastav naine, perekond on tema jaoks number üks. Tööpäeviti tegeleb ta kontoritööga ning seega on õhtuti Zumba trennid just kui lõõgastavad allikad.

Kuna Zumba trennid on üsna aktiivsed ja muusika tümpsuv, siis võib-olla tundub, et treenerite elus muud muusikat ei olegi. Nii see aga pole, näiteks Mareku autos võistlevad koha eest CD-mängijas Kõrvalhyppe uus plaat, kaks vene pundi Mumiy Troll albumit, üks eriti äss dancehalli kogumik ja plaaditäis Samuel Barberit.

Ning kui küsida, millisena näeb Marek ennast 10 aasta pärast, vastab treener: "Kümne aasta pärast olen ma eluga rahul, oma parimais aastais, teen ikka veel Zumbat ja mul on veel vähem aega."

Laupäeval, 16. aprillil algusega kell 13.00 toimub Tallinna Tantsuakadeemias (Solarise keskus, Estonia pst 9) heategev Zumba pidu, kus rahva ette astuvad Eesti kõige populaarsemad Zumba treenerid ning kogutakse annetusi Tallinna Lastehaigla Toetusfondile diabeeti põdevatele lastele insuliinipumpade ostmiseks. Eestis on diabeediliidu andmeil umbes 500 alla 19-aastast suhkrutõbe põdevat last ning ekspertide hinnangul vajaks neist insuliinipumpa vähemalt sadakond.

Zumba peo korraldajatel oleks väga hea meel, kui te leiaksite aega ja võimalust kohale tulla, et üheskoos pidutseda, elust rõõmu tunda ja samas muuta see maailma killuke paremaks kohaks meie kõigi jaoks!

Kui sa veel ei tea, mida see Zumba endast täpselt kujutab, vaata videot: