K 25.04 kell 18 Merepaviljonis Christian McBride Trio (USA)

N 26.04 kell 18 Merepaviljonis Rudresh Mahanthappa „Samdhi“ (USA)

Christian McBride’i kohta võiks öelda, et jazzitunnetuse sai ta emapiimaga ja bassiarmastuse päris bassistist isalt ja onult. Praeguseks on 39-aastane muusik USA enimnõutud bassist. Ta on mänginud ja mängib kogu USA jazzi koorekihiga, tema bassi võib kuulda rohkem kui 300 heliplaadil. Ta tuuritab jazzitippudega nagu Chick Corea, Sonny Rollins, Pat Metheny, Wynton Marsalis ja paljud teised. Tema oma ansamblikoosseisud varieeruvad triost bigbändini. Just viimasega pälvis ta sellel aastal oma kolmanda Grammy auhinna, rääkimata kümnetest kaastunnustustest tippansamblite liikmena. Christian McBride sai oma esimese plaadilepingu 23-aastaselt mainekalt plaadifirma Verve. McBride’i uude triosse kuulub täna 22-aastane pianist Christian Sands, kes on salvestanud juba kolm albumit ja on esinenud paljudel mainekatel festivalidel ja sündmustel kuni Grammyde jagamise tseremooniani välja. Trummar Ulysses Owens lõpetas 2006. aastal Julliardi muusikakooli, kuid juba on ta USA trummitippude seas – 2011 aastal valis ajakiri Modern Drummer Magazin ta kolme parima USA trummari hulka. Ja juba on ta võitnud ka Grammysid, näiteks koos USA lauljate esinumbri Kurt Ellinguga; ta tuuritab ka Wynton Marsalise, Nicolas Paytoni ja paljude teistega ning muidugi koos võrratu Christian McBride’ga, kes on korduvalt valitud jazziajakirjanike poolt USA parimaks nii basskitarril kui kontrabassil. McBride’i võiks ses mõttes võrrelda Miles Davisega, kes valis oma ansamblisse andekaid noori. McBride’i üks viimaseid heliplaate „Kind of Brown“ viitaks justkui Davise plaadile „Kind of Blue“.

Saksofonist Rudresh Mahanthappa (40) on mees USA jazzi uute tippude seast. Kõikvõimalikes viimaste aastate küsitlustes on ta hääletatud parimaks altsaksofonistiks ja seda ta hetkel ka on. Nagu McBride, nii on ka Mahanthappa suurepärane pedagoog, kes lisaks oma seitsmele ansamblile leiab aega New Yorgi New School University’s õpetamiseks. Oma esimese albumi „Yatra“ salvestas ta 23-selt, albumeid on lisandanud aasta-paari tagant. Lisaks võib Mahanthappat kuulda Jack DeJohnetti, Danilo Perezi, Viyai Iyeri, Jason Morani jt. ansamblites ja heliplaatidel. Just oma viimase albumi „Samdhi“ kavaga (esimene album, mis on välja antud Euroopa plaadifirma ACT alt) esines ta mullu suvel North Sea festivalil, oli resident-artistiks ning mängis seal ka oma india koosseisuga. Päritolult hindu, tunneb ta sügavat kiindumust oma juurtemuusika vastu – oma erinevate ansamblitega mängib ta nii India muusikat kui Ameerika jazzi. Jazzkaart väisavas koosseisus kohtuvad mõlemad, bändi kuuluvad vaid väga mainekad muusikud – David Gilmore kitarril, Rich Brown bassil ja Gene Lake löökpillidel. Niisiis Jazzkaarel on võimalik nautida USA tänaste jazzitähtede meistrlikkust ja loomingulisust.

Mõlema artisti kontserdil osalevad ka meie tänased tähed, ehk koos McBride’ga mängib 25. Aprillil Merepaviljonis Eesti jazziässade ansambel koosseisus Raul Vaigla, Peedu Kass, Mai Jõgi ja Ahto Abner. Enne Rudresh Mahanthappa kontserti 26. Aprillil astub Merepaviljoni lavale mullu noore jazzitalendi preemia pälvinud Joel Rasmus Remmeli trio oma debüütalbumi kavaga, mis peaks ka Jazkaareks müügile jõudma. Ja sellel kontserdil saavad jagatud ka tänavused jazziauhinnad. Kontserte toetab USA saatkond.

Festivali toetavad Tallinna linn, Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, välisinstitutsioonid ja kohalikud koostööpartnerid. Jazzkaare kuldsponsor on Elion, peasponsorid Eesti Päevaleht ja ERGO, aastasponsorid lennupartner Estonian Air, Aktaprint, Tallink ja Info-Auto ning partnerid RGB, Tallinna Sadam, Clazz jpt. Festivali majutuspartner on MyCityHotel.

Jazzkaare Merepaviljoni täpne asukoht Vanasadamas on Admiraliteeribasseini ääres asuva Sadamaturu esisel parkimisplatsil, Kai ja Kuunari tänava nurgas, ametliku aadressiga Sadama 25/4. Paviljon püstitakse koostöös festivali produktsioonipartneri RGB ning Tallinna Sadamaga.

Jazzkaar 2012 piletid on müügil Piletilevi müügipunktides ja internetis www.piletilevi.ee. Jan Garbareki ja Lizz Wrighti kontsertide piletid on saadaval ka TicketPro müügikohtades. Elioni kliendile on festivali piletid saadaval 20% allahindlusega! Sooduspileteid on piiratud koguses. Jazzkaare piletiinfot saab numbril 666 0030 või piletid@jazzkaar.ee. Vaata ka www.jazzkaar.ee

Kohtumiseni Jazzkaarel!