Aadama Passiooni” alustaladeks on Arvo Pärdi suurejooneline muusika ja Robert Wilsoni geniaalne lavastajanägemus, mis laval kohtuvad. Meeste koostöö sai alguse põgusast kohtumisest 2009. aastal Vatikanis, kuhu paavst Benedictus XVI kutsus väljapaistvaid kunstiinimesi. Järgnes kirjavahetus, mis kulmineerus Eesti Kontserdi algatusel 2012. aasta augustis Wilsoni teatrikeskuses New Yorgi lähedal lavastuse algkontseptsiooni väljatöötamisega.

Kui Wilsonile kuulub muuhulgas näiteks Veneetsia biennaali Kuldne Lõvi, siis Arvo Pärti tunnustas mõne kuu eest Jaapani Kunstiühing kõrgeima võimaliku kultuuripreemiaga — Praemium Imperiale. Teatrikriitikud nimetavad Wilsonit tema lavastusmaterjali unikaalsuse tõttu tihti postdramaatiliseks — tema teater on kunst, mis allub vaid omaenese reaalsusele, olles teeninud talle ka avangardimaestro nime.

“Aadama passiooni” muusika moodustavad Arvo Pärdi teosed “Aadama itk”, “Tabula rasa” ja “Miserere”, mis põimuvad spetsiaalselt selleks lavastuseks loodud uue teosega “Sequentia”. Wilsoni sõnul on talle kui lavastajale väljakutse vastata küsimusele, kas muusikat saab kuulata avatud silmadega ning näha seejuures midagi, mis aitaks muusikat paremini kuulata. “Aadama passiooni” puhul peitub lavastaja sõnul väljakutse ka teose valguses. “Seda teost on lihtne kujutada tumedana, väljakutse on esitada seda tulvil valgust,” kirjeldab Wilson Pärdi muusikat.

Lavastaja käekirjalt iseloomustab Wilsonit liikumise ja muusika hoidmine lahus kuni viimase hetkeni, et üks teist mõjutama ei hakkaks. Sellest tulenevalt on lavale alati jäetud ka piisavalt ruumi ja aega mõelda nii lavalolijatel kui ka publikul.

Wilsoni käekirjale omaselt ei eelista ta oma töödes kasutada professionaalseid näitlejaid, kuna reeglina on neile teatrikoolides jäänud külge komme teksti tõlgendada, mitte keskenduda kehale ning see hakkab pärssima liikumist. “Aadama passiooni” esitavad dirigent Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester, solistid, näitlejad ning teatri- ja tantsukoolide üliõpilased. Noblessneri Valukoda valiti “Aadama passiooni” lavaletoomiseks ruumi unikaalse akustika tõttu.

Muusikateatrilavastuse “Aadama passioon” piletid on Eesti Kontserdi kassades, Piletilevi ja Piletimaailma müügipunktides üle Eesti müügil novembri algusest.
Muusikateatrilavastuse “Aadama passioon” valmimist toetavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS), BLRT Grupp, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium. “Aadama passiooni” esietendused toimuvad Valukojas 12.-16. mail 2015.

Jaga
Kommentaarid