Soome legendi soojendavad Jimi Hendrixi tribüütbänd Emil Rutiku Experience ja kärtsakas retroroki nelik Ziggy Wild.

Mullu Augustibluusi festivali viietuhande-pealiselt publikult ebaeestlaslikult igikestvaid ovatsioone välja võlunud Soome rokibänd Honey B & the T-Bones on oma kodumaal saavutanud lausa kultuuri-institutsiooni staatuse. 1980ndate alguses võrdlemisi traditsioonilise bluusibändina alustanud triost on tänaseks kujunenud üks omanäolisemaid ja vastuolulisemaid muusikalisi nähtusi sealpool lahte. Juurikad endiselt rütmibluusi rikkalikes süvakihtides, kuulutavad nad samas, et bluus on ammu surnud ega pelga teha koostööd populaarsete hiphopparite ja skandaalsete popkunstnikega.

Aegade jooksul on too isepäine kooslus oma bluusipõhist valemit rikastanud nii psühhedeelia, souli kui jazziga ning sirutanud end värsketes alternatiivmuusika puhangutes, trotsimata isegi elektro- ning maailmamuusika veidramaid allhoovuseid. Muusikapress on bändi tituleerinud nii "bluusi Crampsiks", "tulnukbluusi saadikuiks" kui "Memphise Minnie raevukaks reinkarnatsiooniks". Nad ise kirjeldavad oma loomingut aga kui joovastavat kokteili, mis sünnib 60ndate San Francisco psühhedeelia hõrgumate elementide ja Mississippi delta-bluusi kirbe olluse turgutamisel sirgjoonelise garaažiroki kärakaga. Bändi visiitkaardiks on kahtlemata lauljatar ja bassist Aija “Honey B.” Puurtinen – daam, kes mõistab väljutada nii mahlakaid bassikäike kui doktorikraadi kaliibriga väitekirja pealkirjaga "Circulus cantoris – Circuitio musicae" ning on oma hääle kinkinud ka skandaalse briti kunstpopi-grupi KLF fiktiivsele karakterile Kristina Bruuk'ile.

Rokkimise kõrvalt tegutseb muusikateaduste doktorist proua Puurtinen Sibeliuse Akadeemias ja Joensuu Konservatooriumis õppejõuna. Bändi ideoloog ja loominguline liider on aga tema abikaasa, entsüklopeedilise eruditsiooniga kitarrist-lugudelooja Esa Kuloniemi, kes juhib juba 1990. aastast Soome riigiraadios iganädalast saadet “Bluesministeri”, olles seeläbi muusikaringkondades pälvinud riigi mitteametliku "bluusiministri" tiitli.

Oma positsiooni nii Põhjamaade popkultuuri parnassil kui akadeemilise muusika kõrgekulmu-ringkondades põlistanud T-Bones’il on ette näidata kuraditosin albumit, tuurid üle kogu Euroopa ja Suure Lombi taga ning koostööd selliste rahvusvaheliste suurustega nagu harfimängija Gary Primich, kitarrivõlur Mel Brown, perkussionist Mamba Assefa ja mainekas UMO orkester.

Soome roki-institutsiooni etteaste eel keeravad Krahli temperatuuri ja õhuniiskuse vajalikule tasemele kaks kohalikku kooslust: kaalukas Emil Rutiku Experience ja kärtsakas Ziggy Wild. Neist esimese näol on tegemist Jimi Hendrixi pärandile pühendatud projektiga, mida veab Compromise Blue ürgtuumik koosseisus Emil Rutiku, Raul Ukareda ja Ain Kalme, noort verd lisamas trummituus Rauno Pella ning erikülalisena grupiga liituv Dramamama kitarrist Laur Joamets. Kui seniajani on esinetud vaid Hendrixiga seotud tähtpäevil, siis sedakorda motiveeris "bluusiministri" Esa Kuloniemi prominentne kohalolek bändi erandit tegema. Ziggy Wild on verinoor Tallinna retroroki nelik, kes liidab hair-metali kitarrikäigud ja ülevõlli-imago südika naisvokaali ja hiphop-koreograafiaga. Muusikalisi mõjutusi leidub kiirelt populaarsust koguva live-bändi ideede vagunis enam kui koorma jagu, ent juhiistme on vankumatu enesekindlusega hõivanud süüdimatu rokenrolli kamikaze.

Uksed Honey B & T-Bonesi kontserdile avatakse kell 22:00. Pilet maksab 7€ eurot ja on saadaval Piletilevis.

Vaata lisa Facebookist.