Iiris ja Evert & Two Dragons esinesid Positivuse B-laval, mida nad jagasid briti bändidega kes on astunud üles ka Roskilde ja Glastonbury lavadel. Malcolm Lincoln andis eduka kontserdi I Love You Recordsi klubilaval, kuhu tavaliselt kogunevad läti muusikagurmaanid. Seekordsel Positivusel oli esmakordselt üles seatud ka Tallinn Music Weeki lava. Uurisin Tallinn Music Weeki korraldajalt Helen Sildnalt seda, kuidas tekkis idee püstitada oma lava ja milleks seda vaja on.


Andrus: Kust TMW lava idee tekkis ja kas seda oli korraldajatele raske maha müüa?

Helen: Vaatamata sellele, et Positivus ja TMW on täiesti erinevat tüüpi festivalid, onmeil mõlemal sarnane missioon - elavdada oma riigi muusikaelu just läbi kohalike artistide arengu. Positivusele on oluline, et oleks ägedaid Baltikumi bände, kes Läti publikule korda läheksid. TMW'ile on oluline, et Eesti, Läti ja Leedu bändidel tekiks võimalus regulaarselt üksteise riikides tuuritada, et bändidel oleks igas riigis kuulajaskond, kellega võib arvestada.

TMW lava mõte tekkis meil tegelikult 2011 aasta jaanuaris kui TMW, Positivus ja Rabarock korraldasid ühispeo Hollandis festivalil EuroSonic. Saame kõik aru, et koostööd tehes laieneb meie kõigi kuulajaskond ja sellest võidavad nii festivalid ise, bändid kui ka publik. Selles mõttes ei olnud meil üldse vaja Positivusele seda ideed "maha müüa". Mõtlesime välja loogika, kuidas ideest oleks kasu kõigile. Positivus saab hea programmiga uue talendi lava, mis tutvustab Läti publikule uusi huvitavad esinejaid, kellest mõni on ehk järgmisel aastal juba suurtel lavadel nagu sel korral olid Iiris ja Ewert & the Two Dragons ja Malcolm Lincoln. TMW saab võimaluse Tallinnas toimuvat festivali ja esinejaid ka Lätipublikule tutvustada. Võidavad kõik.



Andrus:  Kes valis välja TMW laval esinenud artistid ja mis alustel see toimus?

Helen: Lava line-upi valisime koostöös Positivusega. Positivuse meeskond oli märtsis kohal TMW'il ja neil tekkisid seal omad favoriidid. Rolli mängis ka see, et mõnel bändil oli midagi Lätis juba miskit toimumas.

Andrus: Mida Positivuse korraldajad sellest eksperimendist arvavad?

Helen: Ei ole jõudnud veel konkreetselt rääkida, aga kindlasti arutame teemat nendega jamõtleme läbi, mida annaks edaspidi veelgi paremini teha. Sel korral oli oluliseks partneriks meile ka Kultuuripealinn ning koos kultuuripealinnaga oli meil Positivusel lisaks lavale ka igati tore Eesti esindustelk, mis kujunes päris menukaks kohtumispaigaks keset festivalimelu.

Andrus: TMW lava oli sel aastal peamisest liikumistrajektoorist veidi kõrval ja ka väiksem kui teised lavad. Kas järgmisel aastal on oodata suuremat lava? Või festivali 3-päevaseks muutumisel kolib TMW üheks päevaks mõnele praegustest suurtest lavadest?

Helen: Järgmise aasta plaane on meil nüüd rahulikult aega punuda. Mina isiklikult olin lavasuuruse ja asukohaga tegelikult väga rahul. Pisike aps oli hoopis see, et meie lava ei olnud festivali kaardile märgitud õige nimega. Mõni huviline ei leidnud meid ehk esimese hooga üles. Samas oli meil seal igat bändi mõnus rahvahulk vaatamas. Kaasa elati korralikult, saund oli hea ja asukoht mere ääres mändide all suisa idülliline.

Suurele lavale on Eesti bändidel asja siis kui Läti publik neid juba hästi tunneb ja neil seal oma punt fänne. Täpselt samamoodi alustas väiksemalt lavalt eelmisel aastal näiteks Ewert & the Two Dragons (toim: Ewert astus eelmisel aastal üles I Love You Records'i laval), vahepealse aastaga ilmus bändil Läti plaadifirma I Love You Records alt uus hea plaat, mis sai Läti raadiote poolt kuumaks mängitud. Bänd on vahepeal andnud Lätis väikseid klubikontserte. Sel korral olid nad suure lava jaoks valmis. Lava ette tõid nad mitu tuhat inimest. Sama lugu on Iirisega. Selle nimel tuleb aga tööd teha. 

Seega väike lava on okei, peabki olema arenemisruumi. Suure lava võimalus tuleb loogilises jadas omal õigel hetkel. Kõige paremini illustreerib seda ehk Ewerti ja Draakonite poolt nende Facebooki lehele postitatud video, mille kommentaaris kirjutasid nad:"Distance between I Love You and Cesu stage is only about 150 meters, but it took an entire year and a new album to take that leap." ehk "I Love You lava ja B-lava vahe on vaid 150 meetrit, aga selle ületamiseks oli meil vaja vaja tervet aastat ja uut plaati". 

Andrus: Mida artistid ise Positivusel esinemisest arvasid?

Helen: Kõik kellega olen rääkinud olid väga rahul. Artiste ajendas ilmselgelt lootus leida oma muusikale Lätis kuulajaskond. Ega seda niisama üleöö ju ei teki, tuleb olla kohal ja mängida. Lisaks Läti publikule käis TMW lava programmi uurimas ka mitu välispressi esindajat. Kõik bändid vaatas üle ka Euroopa juhtiva uue muusika festivali The Great Escape'i  juht ja Glastonbury  booker Martin Elbourne. Kui bänd tahab olla pildil, peavad nad mõtlema, kuidas uue publikuni jõuda ja siis muudkui mängima ja mängima. Mida rohkem laive nad erinevates kontekstides erinevatele publikutele annavad, seda paremaks nad ka muutuvad.

See, et meil on juba olemas edulood Iirise ja Ewert & the Two Dragonsi näitel, tõestab, et Läti muusikapress ja fännid on äärmiselt avatud ja eelarvamustevabad. Need edulood rajavad omakorda teed järgmistele bändidele. Eesti muusika on lätlaste jaoks järsku cool, aga üle öö see siiski tekkinud ei ole. Pigem on selle nimel kõva tööd tehtud. Ma leian, et on ülioluline oma naabritega elutervelt koostööd teha.

Sellest mis Positivusel veel toimus loe SIIT!