Eesti Muusika Päevad (EMP) 2007 peaheliloojaks on Veljo Tormis.

Eesti Muusika Päevad esitlevad Tormist nii tema tuntud kui ka vähemtuntud headuses. Esimest iseloomustab avakontsert “Tormise ring 2007”, kus helilooja tippteosed kannab ette Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel; ning teist seekordse festivali luigelauluna ettekandele tulev 1966. aastal kirjutatud ooper “Luigelend”. Kuid publiku ette jõuab ka helilooja täiesti peidus pool — siis, kui Tormise muusikat miksivad festivalilt Hea Uus Heli (HUH) tuntud eesti alternatiivmuusika tipp-DJd.

Tänavune festival on eelmistega võrreldes märksa teatraalsem. Seda ilmestab kasvõi EMP-il esietenduv Indrek Hirve näitekirjanikudebüüt “Pauluse kiriku kellad” Tallinna Linnateatris. Näitemänguga tähistatakse festivali raames Heino Elleri juubeliaastat lisaks autorikontserdile ka teatrikeeles — nimelt põhineb monotükk Elleri elukäigul, heliloojat kehastab Rain Simmul.

Kohal on ka kuulsad külalised välismaalt — endises tollilaos kannab NYYD Ensemble ette Briti nüüdishelilooja Gavin Bryarsi ooperi “Õnne valem — To define happiness”.

Enneolematu muutus saab teoks aga Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga — juhtmed seina, elektroonika tööle ja ongi valmis e-ERSO. Soleerivad Tiit Kikas elektriviiulil ja Peeter Vähi süntesaatoril, ette kantakse Tauno Aintsi, Peeter Vähi, Mirjam Tally ning Urmas Sisaski elektroonikat ja sümfooniaorkestrit põimivad uudistosed, samuti Margo Kõlari töötlus Heino Elleri legendaarsest teosest “Koit”.

Eesti heliloojate loomingu Olav Ehala interpretatsioonis toob kuulajateni kontsert EMP-Unplugged. Kavas: Peeter Vähi, Arvo Pärt, Eino Tamberg, Igor Garšnek, Tauno Aints, jt. Soleerivad Gerli Padar, Maian Kärmas, Hele Kõre ja… Erkki-Sven Tüür!

Üllatusheliloojatena astuvad sel festivalil esmakordselt publiku ette Eero Raun ja Anne Erm.

Eesti Muusika Päevade tarvis kirjutatakse alati palju uut muusikat, nii ka seekord. Aga on ka väärtuslikku vana — nagu näiteks Heinavankri poolt ettekantavad eesti vaimulikud rahvaviisid või kodumaise nukufilmi algusaastatesse jääv koostöö Arvo Pärdi ja Elbert Tuganovi vahel filmis „Just nii!”. Väärt filmimuusikat saabki kuulata 11.aprillil toimuval nukufilmiõhtul, kus leiavad aset ka uue eesti muusikaga nukufilmide esilinastused.